Fyrværkeri af nyheder på Skagens Museum

Foto: Riccardo Buccarella.

Fyrværkeri af nyheder på Skagens Museum

8. januar 2020 - kl. 9:10 - af

De store klassikere er på deres vante pladser, men ikke mindre end 51 ”nye” værker af skagensmalerne er hentet frem fra Skagens Museums skatkammer, når museet åbner efter nytår den 11. januar. Stjernen i den nye ophængning er det nyindkøbte værk af Laurits Tuxen, ”Aftenselskab i atelieret på Strandvejen” fra 1905. Det suppleres af flere andre Tuxen-værker, der hjælper med til at forstå Tuxens rolle i kunstnerkolonien.

Blandt nyhederne på væggene i den permanente udstilling er der både værker af de mest kendte skagensmalere P.S. Krøyer samt Anna og Michael Ancher. Men også lidt mindre kendte navne som Karl Madsen, Johannes Wilhjelm, Viggo Johansen og Carl Locher er repræsenterede. De var allesammen kunstnere, der havde stor betydning for kunstnerkolonien, som vi kender den.

Der er gensyn med nogle helt centrale værker fra museets samling. Det gælder Michael Anchers ”En strandpromenade”, P.S. Krøyers ”Kunstnerfrokost i Cernay-la-Ville” og Anna Anchers debutværk ”En gammel mand, der skærer pinde”.

Nogle af ændringerne er udløst af den store Anna Ancher-udstilling, der åbner på Statens Museum for Kunst i begyndelsen af februar. Fra 12. juni kan den samme udstilling ses i Skifersalen på Skagens Museum. Flere museer og privatpersoner har bidraget til denne store Anna Ancher-satsning, men hovedparten kommer fra Skagens Kunstmuseers samling.

“En del af de 43 værker, vi har nedtaget fra den permanente udstilling i Plesner-salene, er netop nogle af Anna Anchers arbejder. Det har skabt plads til at vise en række andre Anna Ancher-malerier, som er udvalgt fra museets magasin. Det er virkelig dejligt at kunne præsentere et nyt udvalg af hendes malerier. Vi er i den heldige situation, at vi kan vælge blandt de fineste ting fra vores Anna Ancher-samling, der er enestående i verden”, oplyser kunstfaglig chef Charlotte Linvald.

Premieren på den nye ophængning fejres lørdag eftermiddag den 11. januar med en introduktion til ændringerne – og et glas champagne med kransekage. Billetter til arrangementet kan købes på skagenskunstmuseer.billetten.dk – med rabat for medlemmer af Skagens Museums Venner.

Museumsinspektør Mette Harbo Lehmann står for den kunstfaglige del af premiere-arrangementet på lørdag. Tyngdepunktet er lagt på det nye Tuxen-værk, der fortæller en noget anden historie end den om havet, fiskerne og livet i Skagen, som ellers dominerer væggene på Skagens Museum. Nyerhvervelsen drejer sig om selskabslivet i København, hvor nogle af de kendteste skagensmalere ofte opholdt sig om vinteren.

“Tuxens store maleri er hængt op i et mørkt rum på en natblå baggrund med spotlys på værket. På den måde lyser aftenstemningen i atelieret ud imod os. Sammen med andre af skagensmalernes aftenselskaber bliver stemningen i rummet helt perfekt”, siger Mette Harbo Lehmann.

I en af Plesner-salene har Anna Ancher fået en hel væg med flere af hendes helt enestående værker.

I vestre sidegang introduceres et tema omkring skagensmalerne og deres rejser til Frankrig i deres tidlige karriere.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Fyrværkeri af nyheder på Skagens Museum' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger