Forskudsopgørelse: Få styr på din skat i det nye år

Forskudsopgørelse: Få styr på din skat i det nye år

9. januar 2020 - kl. 6:09 - af

Disse dage er typisk tætpakket med januarudsalg, nytårskur og opstart af dagligdagen ovenpå en oftest tiltrængt juleferie, og det er derfor heller ikke forskudsopgørelsen, der trækker mest. Alligevel opfordrer Spar Nord og BDO til, at du bruger årsskiftet som anledning til at kigge den grundigt igennem og således komme økonomisk bedst fra årets start.

Selvom forskudsopgørelsen nok ikke fylder meget i den travle januar måned, er det alligevel en god idé at bruge årsskiftet som anledning til at give den lidt ekstra opmærksomhed. På den måde sikrer du nemlig at komme økonomisk bedst fra årets start ved hverken at betale for lidt eller for meget månedlig skat i 2020 og således i værste fald risikere et stort skattesmæk i det efterfølgende år:

– Adgangen til forskudsopgørelsen er netop blevet åbnet, og her er det en stor fordel at begynde 2020 med at gennemgå tallene, så man sikrer sig, at de oplyste informationer ikke er forældet. Det kan nemlig betyde, at man enten går glip af vigtige skattefradrag eller risikerer et skattesmæk i det efterfølgende år, forklarer chefanalytiker hos Spar Nord Martin Lundholm og fortsætter:

– Her er det især vigtigt at få indberettet, hvis man har stået overfor større livsbegivenheder eller økonomiske ændringer i det forgangne år som eksempelvis omlagt realkreditlån, køb af bolig, skift af job eller en helt tredje situation, hvor privatøkonomien kan have ændret sig markant.

I den forbindelse fremhæver Spar Nord sammen med rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO særligt fire situationer, der kan have stor indflydelse på, hvordan du beskattes i det nye år, og hvor du således bør være ekstra opmærksom.

  1. Din jobsituation skifter

Hvis der er sket ændringer i din lønindkomst, bør du ændre det i din forskudsopgørelse, så Skattestyrelsen kan beregne den rette beskatning af din indkomst i det nye år, fortæller chefkonsulent hos BDO Henning Boye Hansen:

– Starter man i nyt job eller har oplevet en lønstigning, bør man oplyse den nye årsløn i forskudsopgørelsen. Selv i situationer, hvor indkomsten ikke har ændret sig markant, er det altid fornuftigt at tilpasse det i sin forskudsopgørelse, forklarer han.

Oplever du større ændringer i din lønindkomst, som at din løn overstiger grænsen for topskat, bør det fremgå i forskudsopgørelsen:

– I 2020 er topskattegrænsen på 577.174 kroner før AM-bidrag, hvilket svarer til en månedsløn på 48.000 kroner. Hvis man skal betale topskat, kan det være en fordel at sætte sin indkomst lidt højere i forskudsopgørelsen for at være sikker på at undgå restskat, lyder det fra Henning Boye Hansen, som samtidig fremhæver, at det også kan være en fordel at oplyse, hvis der er sket ændringer i afstanden til og fra arbejdspladsen:

– Får man desuden over 24 kilometer til og fra sin arbejdsplads, bør man oplyse det på sin forskudsopgørelse, hvis man vil gøre brug af sit kørselsfradrag i det kommende år, forklarer han.

  1. Dine renteudgifter ændres

I takt med, at renterne på boliglån har styret mod et historisk lavt niveau, har flere danskere set sit snit til at optage nye lån eller omlægge sine eksisterende lån. Har du derfor stået overfor låneændringer, er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan det influerer dine renteudgifter:

– Når lånevilkår ændrer sig, ændres omfanget af renteudgifterne ofte også. Det kan betyde ændringer af rentefradraget, som kan ende i restskat. Derfor bør man gå forskudsopgørelsen igennem, hvis man enten har optaget lån eller omlagt lån, forklarer Martin Lundholm.

  1. Du holder op med at arbejde

Er du holdt op med at arbejde, skal det meldes til Skattestyrelsen ved at angive det i din forskudsopgørelse. Går du på pension, er det vigtig, at de angivne oplysninger stemmer, da det er herfra, folke- og førtidspension udregnes:

– Står du overfor at skulle have folke- eller førtidspension, er det vigtigt, at de oplyste informationer på forskudsopgørelsen er rigtige. Udbetaling Danmark udregner nemlig pensionen på baggrund af tallene fra forskudsopgørelsen. Derfor kan det have indflydelse på, hvor meget du får udbetalt, hvis ikke du har oplyst de korrekte indkomsttal på forskudsopgørelsen, forklarer Henning Boye Hansen. 

  1. Du er blevet skilt

Er du blevet skilt ophører sambeskatningen for ægtefæller, hvilket betyder, at flere skatteforhold ændrer sig, fortæller Henning Boye Hansen:

 

– Skattestyrelsen anser det skattemæssige samliv som ophørt i det regnskabsår, hvor skilsmissen finder sted. Det betyder altså, at hver part bliver beskattet som ugift i hele det pågældende regnskabsår for skilsmissen. Derfor er det nødvendigt at være opmærksom på, hvad det betyder for de oplyste informationer i forskudsopgørelsen.

I tilfælde af, at du har fælles ejendom med din tidligere ægtefælle, har det også indflydelse på boliglånet:

– Har man ikke indgået en aftale om, hvem der hæfter for gæld på boliglån, skal det afgøres, hvem der kan gøre brug af rentefradraget på boliglånet. Derfor vil der ofte opstå et behov for, at mindst en af parterne skal ændre sine oplysninger i forskudsopgørelsen, da renteudgifterne vil ændre sig, slutter Henning Boye Hansen.   

Om Spar Nord

Med omkring 390.000 kunder, cirka 1.500 medarbejdere og 49 lokale banker (filialer) over hele landet er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. I 2018 leverede Spar Nord et resultat efter skat på 920 millioner kroner.

Spar Nord ejes af cirka 103.000 aktionærer.

For yderligere information se www.sparnord.dk

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Forskudsopgørelse: Få styr på din skat i det nye år' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger