Vanvittigt vådt år – Rekord for vandskader

Vanvittigt vådt år – Rekord for vandskader

11. januar 2020 - kl. 8:31 - af

2019 er ifølge DMI et af de vådeste år nogensinde. Det har betydet markant flere skader på grund af kraftig regn eller skybrud end i de tre foregående år, viser tal fra Topdanmark. Men som boligejer kan du selv gøre meget for at forebygge.

Hvis du synes, det noget oftere end normalt har været nødvendigt at tage paraply og gummistøvler ud af garderobeskabet i 2019, så er du langt fra den eneste.
Vandskader og for nogle husejere dermed lange perioder med genhusning, fordi vægge, gulve og lofter har slemme fugtskader, har været virkeligheden for mange danskere i et rekordvådt år, viser tal fra Topdanmark. Men du kan selv gøre en del for at holde regnen ude.

”2019 har budt på flere regnskader end 2016, 2017 og 2018. Det er jo tydeligt, når man har bevæget sig udenfor i 2019, at det har regnet en del, men vi har altså også mærket det i form af, at væsentligt flere kunder end normalt har fået hjælp fra Topdanmark på grund af tage, der har givet op over for den kraftige regn eller regnvand, der er kommet ind gennem gulve eller kældre,” siger Rasmus Ruby-Johansen, der er skadesdirektør i Topdanmark.

Med en foreløbig registrering på 905 mm. regn blev 2019 sammen med 1999 det mest nedbørsrige år, DMI nogensinde har målt. Hos Topdanmarks kunder har man også mærket regnen på taget.

Helt nye skadestal for år 2019 viser, at der i 2019 har været 50 pct. flere skader som følge af regn eller skybrud end i perioden 2016-2018. Dermed bekræfter de nye tal tendensen om mere og kraftigere regn, og det kan føre til omfattende skade på boliger.

“Skybrud plejer at ramme os om sommeren, men i år har vi set skybrud også i oktober måned. På den måde er sæsonen blevet forlænget, og det har givet flere skader på danskernes huse,” siger Rasmus Ruby-Johansen.

I år 2019 var der hos selskabets kunder desuden i alt ca. 80 pct. flere skader som følge af regn og skybrud end året før, som dog også var et tørt år, og 43 pct. flere end i 2017.

Hav den rigtige dækning
Det er antallet af skader på grund af skybrud, der er steget mest, men også antallet af skader på grund af kraftig regn er steget i perioden.

”Generelt har vi de senere år set flere skader relateret til vådt vejrlig som fx skybrud, end i ’gamle dage’ før år 2000. Derfor har vi også sat flere penge af til at dække den type af skader. Ud over at være tilstrækkeligt dækket – fx med en tillægsforsikring, der dækker udvidet vandskade ved kraftig regn, kan man også selv gøre noget for at forhindre, at vandet trænger ind i boligen,” siger Rasmus Ruby-Johansen.

Han påpeger, at de fleste af Topdanmarks kunder er dækket mod skybrud, og at 77 procent af dem har en udvidet vanddækning, som også dækker kraftig regn og ikke alene skybrud.

Giv også dit hus ‘regntøj’ på
Han opfodrer til, at mens det for den enkelte er et godt råd at huske regntøj og gummistøvler, når himlens porte åbner sig, så kan man med fordel også sikre, at ens hus er helt tæt, og at vandet kan komme hurtigt væk fra huset.

Det gælder fx ved sammenføjninger i taget og åbninger som fx vinduer, døre, ventilation mm. Desuden er det også vigtigt, at fx afløb og tagrender ikke er tilstoppede, og at der er dræn og de rigtige hældninger og materialer rundt om huset, som leder vandet væk.

I takt med, at klimaet bliver varmere, forventer DMI, at risikoen forkraftig regn og skybrud vil stige i fremtiden.

FAKTABOKS:
Tips: Det kan du selv gøre

Før et skybrud:

• Montér forseglingstape på udsatte døre og vinduer, så vand ikke kan trænge ind
• Klods dine ting i kælderen op, og fjern gulvtæpper, så de ikke bliver skadet, hvis du får en mindre oversvømmelse
• Luk ventilationshuller i ydervæggene
• Tjek afløb og tagrender for blade og andet, der kan hindre vandet i at løbe frit
• Sørg for at være hjemme, eller få nogen til at holde ekstra øje med dit hus, mens skybruddet står på.

Under et skybrud:
• Rens tagrender, afløb og brønde, så vandet kan strømme uhindret gennem af-vandingssystemerne
• Reparér revner og utætheder i fundament og kælderydervægge, så vandet ikke kan trænge ind i huset
• Sørg for, at græsplæne, fliser osv. hælder væk fra huset. Så undgår du, at vandet samler sig ved fundament og kældervægge og dermed ender med at trænge ind i huset
• Undgå for mange flisebelagte terrasser, indkørsler eller lignende, så vandet i stedet har mulighed for at sive ned i jorden
• Etablér faskiner eller regnvandstønder til at bortlede eller opsamle regnvand fra tag og terrasse.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Vanvittigt vådt år - Rekord for vandskader' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger