Det Grå Fyr er stadig i brug og hver nat kan du se lampen lyse

Det Grå Fyr er stadig i brug og hver nat kan du se lampen lyse

13. februar 2020 - kl. 8:33 - af

En halv time efter solnedgang den 1. november 1858¬†blev lampen i Skagen Gr√• Fyr t√¶ndt for f√łrste gang. Den sandede Skagen Odde havde f√•et sit tredje fyr, tegnet af arkitekt N.S. Nebelong.

Opgaven med at sikre lys fra solnedgang til solopgang l√• hos fyrmesteren og hans folk, og d√łgnet rundt var der derfor et rend op og ned ad de mange trapper; f√łrst og fremmest for at b√¶re br√¶ndsel op.¬†

I starten blev der brugt træ som brændsel, men det var både besværligt og tidskrævende at skaffe træ i så store mængder, og derfor blev den næste generation af fyrtårnslygter udviklet til at brænde med tran eller talg. Senere gik fyrpasserne over til at fyre med kul. Og når det ikke var brændsel, som blev båret op, så var det brænde til kakkelovnen og madpakke og kaffe til vagten.

Selv da fyrtårnet var overgået til elektricitet, skulle de 210 trin til toppen stadig tages to gange om dagen, når fyret skulle tændes og slukkes manuelt på kontaktkassen. Kontakten kunne lige så godt have siddet nede ved jorden, men personalet skulle alligevel til tops for at trække de gardiner fra, som om dagen beskyttede apparaturet mod sollyset.

Skagen har altid v√¶ret et sted med forandring. Forandringer i naturen og forandringer i byen. Fyrene rundt omkring ved Skagen har en sp√¶ndende historie og mandag den 17. februar kan du h√łre mere om b√•de Det Gr√• Fyr og de √łvrige Fyr i Skagen. Andreas Andreasen har i mange haft stor interesse i at l√¶se om fyrene og det kan du h√łre i Det Gr√• Fyr. Vi har gjort klar i News Room indenfor Kl. 15.30 ‚Äď 17.00 og der er indlagt en lille pause. Efter fort√¶llingen f√•r du mulighed for at g√• en tur op i toppen af fyret og se det hele lidt fra oven.

Pris kr. 75,00 pr. person. Der er begr√¶nsede antal pladser, hvorfor der er tilmelding til skagengraafyr@nst.dk eller p√• tlf. 72109011. Prisen includerer entre til centret f√łr fort√¶llingen.

Evt. overskydende billetter sælges ved indgangen.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Det Grå Fyr er stadig i brug og hver nat kan du se lampen lyse' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger