
Kommunal økonomistyring under corona-pandemien
21. april 2020 - kl. 6:38 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Økonomiudvalget har på udvalgets forestående dagsorden for mødet den 22. april et punkt om kommunal økonomistyring under corana-pandemien. Økonomidirektøren indstiller forud for mødet, at Økonomiudvalget drøfter sagen.
Til punktet er beskrevet, at regeringen og KL er blevet enige om en delaftale, som bl.a. omhandler kommunens ekstraudgifter i forbindelse med COVID-19. Regeringen har tilkendegivet, at den vil sikre, at ekstraordinære kommunale udgifter til COVID-19-relaterede tiltag ikke fortrænger øvrige udgifter til borgernær velfærd.
Derfor undtages COVID-19-relaterede udgifter i 2020 fra udgiftslofterne. Disse vil derfor i stat, kommuner og regioner kunne afholdes uden at fortrænge øvrige udgifter. De samlede rammer om kommunernes økonomi vil blive drøftet i de kommende økonomiforhandlinger.
Det indebærer, at man i Frederikshavn Kommune skal danne sig et overblik over økonomien i relation til COVID-19 – både merudgifter i form af f.eks. merarbejde til personale på sundhedsområdet, ekstra rengøring i daginstitutioner, udgifter til telte til undervisning og hygiejne, men også mindreudgifter i form af f.eks. sparede vikarudgifter på dagtilbud og skoleområdet, andre ydelser, der ikke længere skal betales for, og reducerede udgifter til vand, varme og el.
Kommunens økonomiafdeling har derfor bedt centrene om at holde øje med, hvor der opstår nye udgifter eller mindreudgifter som følge af COVID-19 og notere sig antal og type af meropgaver.
Kompleks opgave
Det understreges, at det er en kompleks opgave at registrere mer- og mindreudgifter i forbindelse med COVID-19. Det kræver et indgående kendskab til drift og økonomi ude i fagområderne. Derfor løses opgaven i samarbejde med alle kommunens centre og økonomiafdelingen – i lighed med hvordan øvrige tværgående opgaver bliver løst i Frederikshavn Kommune.
Det er forventningen, at kommunerne kompenseres samlet for de nettomerudgifter, som der bliver i forbindelse med håndteringen af COVID-19-krisen. Det vil sige, at det ikke er hver enkelt kommune, som skal lægge et regnskab frem i Social- og Indenrigsministeriet og forhandle sig frem til en godtgørelse af netop sine merudgifter. I stedet er det forventningen, at KL foretager et skøn for de samlede kommunale netto merudgifter.
Det understreges i oplægget, at i forhold til de private virksomheder i Frederikshavn Kommune er det vigtigt at sige, at økonomiafdelingen varetager styringen af den kommunale økonomi – i den normale situation og nu også i denne krisetid med COVID-19. Det er medarbejderne uddannet til; det har de erfaring i, og de er i fuld gang med løse denne opgave.
Pr. 30. april gennemføres der som altid en budgetopfølgning for hele kommunens økonomi, som afsluttes med en behandling i byrådet.
Tekst: Per Rye
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Kommunal økonomistyring under corona-pandemien' til en bekendt