Dansk verdensstjerne optræder i Skagen

Dansk verdensstjerne optræder i Skagen

9. juli 2020 - kl. 8:32 - af

Hun har hele verden som sin arbejdsplads, men holder fast i basen som kgl. solodanser ved Den Kgl. Ballet i København. Ida Praetorius er blot 26 år og står midt i en stor international karriere som en af verdens mest efterspurgte balletdansere. 13. & 14. juli kan hun opleves på Engklitten i Skagen, når hun medvirker i sommerforestillingen ”Lyse Nætter”.

Vokset op i et hjem med ballet
Moderen var balletdanser i Hamburg, og de to brødre er også balletdansere, den ene ved Den Kgl. Ballet i København, den anden ved Statsballetten i München. Balletten er kommet ind med modermælken og ved middagsbordet blev der talt om tåspidssko, piruetter og positioner. Ida Praetorius var blot tre år da hun så ballet for første gang. Det var Bournonvilles ”Et Folkesagn” – og hun siger selv om oplevelsen ” Jeg var betaget fra start til slut. Det var kærlighed ved første blik”

I en alder af otte år blev hun optaget på Det kgl. Teaters balletskole og siden har hun været tilknyttet Den Kgl. Ballet i København. Hun betragter selv teatret som sit andet hjem. Ida Praetorius bliver inspireret af teatrets magi, hun har udtalt at hun elsker at dele hus med de andre kunstarter – opera, skuespil og orkestret, respekten giver lyst til at yde en særlig indsats. I 2016 kunne hele Danmark følge med, da hun for åben skærm – efter at have danset Julie i balletten Romeo & Julie i en direkte transmission, blev udnævnt til kgl. solodanser, den højest opnåelige titel for en balletdanser.

Siden er det gået stærkt, også med den internationale karriere som bl.a. har bragt Ida Praetorius til New York, San Francisco, Houston, Tokyo, Amsterdam, Hamburg og ikke mindst til Bolshoi i Moskva hvor hun med stor succes har danset Bournonville. Men hun vender altid hjem til Det Kgl. Teater i København. Det er her hun til stadighed udvikler sig som kunstner, det er her hun arbejder med de store koreografer som John Neumeier, Liam Scarlett, Christopher Wheeldon og Wayne McGregor, og det er her hun har danset alle de store hovedroller i Svanesøen, Nøddeknækkeren, Giselle, La Bayadere, Askepot, Kameliadamen, Napoli, Sylfiden, og også gjort sig stærkt bemærket i det moderne repertoire.

Ballettens særlige sprog
For Ida Praetorius er ballettens sprog et særligt kunstnerisk sprog. Hun har udtalt at kombinationen af trin, musik, scenografi og følelser, giver et udtryk, der taler forbi hjernen og direkte ind i vores sanser. Kroppen er danserens instrument, og med de overjordiske bevægelser løfter det hele sig til poesi. Også anmelderne har for længst overgivet sig til verdensstjernen på Kongens Nytorv. Avisen Informations balletanmelder Anne Middelbo har udtalt – ”Når Ida Praetorius står på scenen, kan man ikke slippe hende med øjnene. Hendes smukke dans er så psykologisk gennemsigtig, at det nærmest er rystende, at hun kan udtrykke sig så følelsesrent gennem sin krop.”

I Skagen skal Ida Praetorius danse den berømte solo ”The Dying Swan” – med den danske titel ”Den døende svane”. Den følelsesladet solo er skabt af den franske koreograf Michel Fokin i 1907 til datidens store balletstjerne, Anna Pavlova. Når hun gæstede de store scener, havde hun brug for en solo som både udfordrede hende teknisk og dramatisk. Siden er ”The Dying Swan” blevet en del af alle ballerinaers repertoire. Balletten forklarer de sidste øjeblikke i en svanes liv. Den døende svane kredser stille omkring scenen, gør et sidste forsøg på at flyve, for så at falde ned, folde sine vinger og dø. Musikken er komponeret af Camille Saint-Saëns og er skrevet for violin og klaver. På scenen får Ida Praetorius derfor selskab af violinisten Niklas Walentin og pianist Alexander McKenzie.

Verdensballettens danske ballerina
Oprindelig skulle Ida Praetorius have danset med Verdensballetten i år, som den første danske ballerina nogensinde. Desværre er Verdensballetten blevet aflyst denne sommer pga Covid19. Det samme er flere andre af Skagens store kulturelle arrangementer, Festivalen, Sankt Hansbålet på Sønderstrand, og koncerter m.m. Men da regeringen lukkede op for at teatret og koncertsale – udendørs som indendørs, måtte samle op til 500 mennesker inklusiv kunstnere og personale, så slog Verdensballettens leder Jens-Christian Wandt til. Han fik hurtigt stablet en forestilling på benene med titlen Lyse Nætter, som præsenterer lidt af alt det som Skagen skulle have budt på i sommerens løb, men som er blevet aflyst. Udover Ida Praetorius kan man ved forestillingen bl.a. opleve sangeren Carl Emil som skulle have været et af hovednavnene ved Skagen Festivalen, forfatteren Jens Christian Grøndahl har skrevet en ny sommer-monolog med titlen ”Lyset over Skagen”. Ved forestillingen bliver den fremført af skuespilleren Preben Kristensen. Også operasangeren Clara Cecilie Thomsen er med på ”Lyse Nætters” plakat, hun synger bl.a. Summertime af Gershwin og O mio babbino Caro af Puccini.

Rigelig plads – Covid19 restriktioner overholdes
Engklitten er den store eng der løber mellem Højensvej og Englitvej i Gammel Skagen og som munder ud i byens vartegn Sømærket. Et stort område med rigelig plads, så de 400 publikummer som kommer til hver af de tre koncerter, bliver bænket med korrekt afstand til hinanden, så alle restriktioner overholdes. Ballet, opera, danske sange og en ny sommermonolog af Jens Christian Grøndahl – det bliver en særlig sommeraften i Skagen, og så endda med en ægte dansk verdensstjerne.

Lyse Nætter – En sommerforestilling i Skagen

Mandag den 13. juli kl. 19.00
Tirsdag den 14. juli kl. 16.00 & 19.00

Engklitten, Gl. Skagen (indgang fra Højensvej 40)

Entré: Kr. 395,-
Billetsalg. www.billetten.dk (Lyse Nætter)

Medvirkende:
Kgl. solodanser Ida Praetorius
Skuespiller Preben Kristensen
Sanger Carl Emil
Violinist Niklas Walentin
Operasanger Clara Cecilie Thomsen
Pianist Alexander McKenzie

Præsentation:
Operasanger Jens-Christian Wandt.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Dansk verdensstjerne optræder i Skagen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger