Vær på forkant med de glatte veje: Det er nu, du skal skifte til vinterdæk

Vær på forkant med de glatte veje: Det er nu, du skal skifte til vinterdæk

26. oktober 2020 - kl. 5:54 - af

November nærmer sig hastigt, og med gennemsnitstemperaturer på under syv grader, er det lig med sæsonen for glatte veje. Derfor er tiden inde til, at din bil skal udstyres med vinterdæk.

Vinterjakken, vanterne og huen er måske allerede fundet frem fra skabet i takt med, at temperaturen er faldet over de seneste uger og måneder. Som bilist betyder overgangen til koldere vejr dog også, at vinterdækkene skal findes frem fra skuret.

Vi går nemlig snart ind i november, hvor gennemsnitstemperaturen ifølge DMI er på 6,3 grader i dagtimerne, og derfor er tiden nu inde til at få sat vinterdæk på bilen. En god tommelfingerregel er nemlig at være på forkant med det kolde vejr ved at få skiftet til vinterdæk, inden dagtemperaturen er på syv grader.

Jo før, des bedre
Faktisk skal man som bilist være påpasselig allerede nu, forklarer Gunnar Thykjær, der er driftsdirektør hos Falck Assistance:

“Der er allerede nu rimfrost på de danske veje. Samtidig ser vi bladene falde ned fra træerne, og det bidrager til at gøre vejene endnu glattere. Derfor er det i den grad tid til at få skiftet til vinterdæk, hvis ikke det allerede er gjort,” siger Gunnar Thykjær og fortsætter:

“Uden vinterdæk på bilen kan det være svært at få kontrol over den i glat føre. Og det kan føre til, at bilisten går i panik på samme måde, som når man oplever akvaplaning, hvor bilen bare fortsætter uden at man har mulighed for at kontrollere den.”

Vinterdæk på bilen øger trafiksikkerheden, da bremselængden bliver betydeligt kortere, fordi dækkene er konstrueret til at modstå frost og kulde samt våde og glatte veje. Det gør de med et ekstra lag af naturligt gummi, som sikrer, at de ikke bliver lige så hårde i kulden som andre dæk. Samtidig har de et specielt dækmønster, der leder snesjap og vand væk. Og det giver et godt greb i asfalten.

Dur dine gamle vinterdæk stadig?
Er du i tvivl om, hvorvidt dine vinterdæk fra sidste år stadig dur, er det en god idé at få dem vurderet på et værksted.

“Husk at få vurderet, om de gamle vinterdæks mønstre stadig er gode nok. Og hvis du selv sætter vinterdækkene på derhjemme, skal du huske at tjekke efter, om hjulene er efterspændt ordentligt. Det er enormt vigtigt at sikre sig. Mange tror, at hjulene kun skal efterspændes ved alufælge. Men det er mindst lige så vigtigt ved stålfælge,” siger Gunnar Thykjær.

Husk begge biler
Er du en del af en familie med flere biler, er det i øvrigt ikke nok kun at få vinterdæk på den ene af bilerne. Alligevel er fravalget af vinterdæk på den ene af bilerne noget, som Gunnar Thykjær tit oplever.

“Flere familier vælger kun at få vinterdæk på den største af bilerne, som måske oftest bruges af hele familien. Men det er en farlig løsning for den bil, som ikke får på, hvis den kommer i glat føre. Alle biler i en husstand bør udstyres med vinterdæk, så både bilist, medpassagerer og medtrafikanter kan være sikret bedst muligt på vejene.”

Sådan skifter du selv hjul på bilen:
Du kan selv skifte til vinterdæk, hvis du bare har en donkraft og en hjulnøgle, som findes i alle biler. Hvis du selv skifter hjul, kan du følge denne guide:
1. Træk håndbremsen og sæt bilen i gear
2. Stil donkraften på bilens løftepunkter, som er nævnt i bilens instruktionsbog
3. Placér anlægsfladerne på donkraften, så de er lige overfor hinanden
4. Hæv bilen lidt ved hjælp af donkraften
5. Løsn hjulboltene på hjulet lidt
6. Hæv bilen helt op ved hjælp af donkraften, så hjulet er ca. 2-3 cm. over jorden
7. Skru hjulboltene helt af og fjern hjulet
8. Sæt vinterhjulet på
9. Spænd hjulboltene hårdt – med op til 10-13 kilos kraft
10. Sænk bilen ved hjælp af donkraften
11. Efterspænd hjulene når du har kørt en tur

Læs mere om vinterdæk og hjulskift på Falcks hjemmeside her: https://www.falck.dk/vejhjaelp/raad/skift-til-vinterdaek/

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Vær på forkant med de glatte veje: Det er nu, du skal skifte til vinterdæk' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger