Læserbrev: Jeg var naiv!

Læserbrev: Jeg var naiv!

6. november 2021 - kl. 8:32 - af

Med denne overskrift i Skagen Onsdag den 27/9-2017 kunne man læse den daværende formand og nuværende menige medlem i Plan og Miljø i Frederikshavn kommune, Anders Brandt Sørensens, bedømmelse af den politiske håndtering af musikstøjsagen.

Formanden havde håbet at finde en løsning i musikstøjsagen, som kunne gøre alle tilfredse. Det har som bekendt vist sig at være umuligt.

Vi har vist alle oplevet at det, selv blandt gode venner, kan være vanskeligt at enes om lydstyrken og musikgenren, når der skal hygges og festes.

Ikke desto mindre mener 25 af byrådets 29 medlemmer, at det er i orden at tillade, at der i Skagen by hen over sommeren i det offentlige rum kan spilles elektrisk forstærket musik uden nogen øvre begrænsning ved p.t. 115 koncerter med tilsammen 525 timers musik fra restauranter og spillesteder.

Formand Anders Brandt Sørensen oplyste endvidere, i Skagen Onsdag, at Plan- og miljøudvalget, på byrådets opfordring, ville udarbejde klare regler for, hvordan musikstøjen skulle håndteres bl.a. gennem disse tre initiativer:

1.

Møder med Miljøstyrelsen, en miljøadvokat og med politiet, bl.a. for at hitte rede i, hvad støj er for en størrelse.

Dette møde blev afholdt, men der er ikke kommet oplysninger frem herfra.

2.

Studietur for politikerne for at få indsigt i, hvordan musikproblemerne kunne løses til borgernes tilfredshed.

Studieturen har aldrig fundet sted, efter sigende skulle den have været til Aalborg, men nærmere research viste, at udendørs musik ved restauranterne i Aalborg er forbudt. Så åbenbart kan en by med 20.000 studerende og vel lige så mange fastboende unge, godt undvære musik udenfor restauranterne. Pudsigt nok valgte politikerne ikke at tage til Skagen, for ved selvsyn at få sagen belyst.

3.

Stormøde for restauratører og borgere i Skagen for at søge at finde frem til en løsning.

Udvalgsformand Anders Brandt Sørensen udtalte videre: “Jeg har undervurderet sagen, og troede jeg kunne bygge bro mellem folk, der vil have ro og folk, der vil have musik. Men det kunne jeg ikke. Derfor er borgere og restauratører nødt til at begynde at tale sammen, og derfor er politikerne nødt til at blive klædt ordentlig på inden stormødet. Man har hidtil kun holdt møde med parterne hver for sig, hvilket mildt sagt ikke har virket. Så den her gang holder vi fællesmøde med borgerne og restauratørerne. Vi vil gerne sætte tyk streg under, at det her er noget, vi løser sammen siger formanden.”

Dette stormøde har aldrig fundet sted!

Kommunen har aldrig holdt møde med de støjplagede beboere i byen.

I sommeren 2017 politianmeldte kommunen en række episoder hos restauratørerne, og syv ud af otte restauratører blev anmeldt. Kommunen afprøvede sagen i retten og tabte. Det må betegnes som en sensation, at en kommune giver dispensation og ender med at tabe retssagen mod dem, man har givet dispensation.

Kommunen har ikke siden 2017, udført fysisk kontrol af musikken, hvilket er et lovkrav. Så det er så som så med kommunens aktive interesse, på trods af at loven derved tilsidesættes.

Der er en årsag til at miljøloven har fastsat grænseværdier. Mon nogen i Skagen frivilligt vil finde sig i det, som beboerne i midtbyen har skullet finde sig i de senere år. Musikken finder primært sted i weekender, hvor mange har fri og ønsker at bl.a. benytte haver m.m.

Om musikstøjen er der skrevet, at det vil blive en “never ending story”.

Det viser de flere hundrede kommentarer samt læserbreve, der har været i medierne de seneste år. Borgerne er bragt ud i en uværdig debat, som er politikerskabt.

Den partyturisme vi har lagt by til de senere år, er efter min bedste mening, ikke bæredygtig.

Løkken oplyser, at efter de har ophørt med partyturismen, har de fået en helt anden turisme, og omsætningen i forretningerne er steget.

Det er påfaldende at det offentlige rum ikke har ens vilkår i alle kommunens byer, – hvad bliver det næste, der skal gøres forskel på blandt borgerne i kommunen.

Sommerhusejere i Sæby var udsat for samme problem, her blev der afholdt møde med de berørte og musikken i det offentlige rum blev stoppet, helt i trit med de demokratiske regler.

Den her sag kan man ikke favne eller på anden vis retfærdiggøre, hvilket er borgmesterens holdning.

I valgkampen anvendes ord som tillid, retfærdighed m.m, men set i relation til musikstøjen, bliver disse ord hule og intetsigende.

Den naivitet som formanden for Plan og Miljø gav udtryk for i 2017, og ville handle efter, kan i bakspejlet nu virke som en måde at have sparket støjsagen til “hjørne” ved valget i 2017, for intet er forandret de seneste 4 år, bortset fra 300 procent mere musikstøj.

Om det politisk skabte problem, som musikstøjen er, tillader formanden for Plan og Miljø at fremføre – “at nu bliver borgere og restauratører nødt til at begynde at tale sammen”, hvilket helt sikkert er både naivt, populistisk og et uskønt forsøg på ansvarsforflygtigelse.

I andre kommunale sager holder man det ene dialogmøde efter det andet, hvilket aldrig er sket for de berørte beboere i de år, det offentlige rum har været til restauratørernes frie og ukontrollerede disposition for musik. Hvem skal betale kontrollen, hvis kommunen skulle finde på at følge loven – skatteyderne?

Vurder hvad I mener, – om beboerne i midtbyen er retfærdigt behandlet, og om politikere udviser troværdighed og tillid og tar’ sagen seriøst.

Vil man selv ønske at blive politisk behandlet på den måde?

Borgmesteren har i flere år været tavs i denne sag, skal festen fortsætte?

Hvis man politisk mener, at det er et stort aktiv for en by med fri og ukontrolleret musik i det offentlige rum, bør kommunens øvrige byer vel have adgang til samme goder?

 

Med venlig hilsen

Thomas Mose

NB: Jeg er ikke plaget af støjen. Når en formand indrømmer han var naiv, og intet forandres, fungerer demokratiet ikke. Jeg vil håbe, at mange af de som har sympati for de berørte borgere i midtbyen og som ikke ønsker at gå i pressen, vil støtte de politikere, der vil hjælpe borgere i midtbyen. Godt valg!

12 kommentarer til “Læserbrev: Jeg var naiv!” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

12 kommentarer til “Læserbrev: Jeg var naiv!”

 • Jeg har med stor interesse fulgt debatten,
  mange ting, kan der nikkes genkendende til.
  Men de mange henvisninger til “Lovens lange arm” holder jo ikke, når man jo også ved, at der f.eks. i uge 29 er en politipatrulje i byen.
  Resten af sommermånederne sejler det, det er ikke mandskab, politiet er på andre job i kommunen,
  og er desværre optaget på anden vis, så hvis man skal bruge dem – her og nu.
  Kan du/ I ikke prøve at tale til vedkommende, den har vi hørt før. Når politiet så endelig er ankommet og har talt med støjudøverne, så er der ro – en time hvis man skulle være heldig. Ringer man igen til politiet, så kan der gå op til en time/ eller 2 inden der igen er politi til stede i byen.
  Det er uholdbart i længden, det sender mange af vores mange glade turister, ret ud af byen igen.

  Og støj har det med at brede sig som ringe i vandet,
  balladen startede på Havnevej – nu er den i Østerby, Vesterby, faktisk næsten alle kvarterer i hele byen, er begyndt at opleve støj gener.
  Fordi alle de som ønsker at købe huse i Skagen – ikke kan få drømmehuset ii Østerby,, Vesterby eller Højen.
  Så nu har man så købt sig ind, på Splidsvej, Savvej, Fallingen – det var netop den udvikling som mange skagboer frygtede, da man for 10-15 år siden havde debatten.
  Men nej da, sagde politikerne dengang, det bliver ikke Løkken om igen – men som jeg ser det, så er løbet kørt.
  Det her er Løkken om igen.

  I tiden flygter folk fra kvarteret omkring den gamle politistation (sådant en havde vi faktisk engang),
  den skal nu omdannes til hotel, hvor festglade nordmænd kan holde ferie.
  Jeg er lykkelig for at jeg ikke bor i det kvarter – bare tanken om horder af højtråbende, fulde folk……

  Det er bare Havnegade om igen – og nej, jeg er ikke i od musik, festlige mennesker, cafe besøg – jeg beder bare om at der ro, så jeg kan få min nattesøvn, så jeg i morgen kan servicere vores turister.

  Men der må ske et eller andet.

  Jeg synes også at der mangler mange svar for vores folkevalgte politikere?

  Hvad mener i – er alle gået i flyverskjul?

  Hvorfor er der ingen der svarer?

  er man bange for at miste sin taburet?

  Det er jo snart valg –

 • Mogens Bandholm

  Peter Sørensen

  Der er ingen som beskylder restauratørerne. De gør, som du med din markante stemme skriver, kun det de har tilladelse til af 25 byrådsmedlemmer. Dig inklusive.

  At restauratørerne derudover gør, som det passer dem, fordi der ingen effektiv kontrol er fra kommunens side, er en anden sag. I har ikke ført det tilsyn I skal ifølge Miljølovens §65. Forvaltningen har tilmed overfor BSC bekræftet, at I ikke vil foretage nogen som helst lydkontrol, udover den ene der er foretaget hos Mama´s Pizza. Det var nu ikke musik der blev kontrolleret, men en kølecontainer.

  Det med havefester behøver du ikke bekymre dig om. Vi ved alle, at det er politiets sag.

  Dit ansvar som politiker og formand for PMU er et andet. Et ansvar du ikke vil kendes ved – den udendørs kommercielle musik i Skagen.

  Musik er smukt, men når musik bliver for høj, er det støj. Støj er en fare for sundheden. Der dør hvert år 500 mennesker i Danmark, og 17.000 i Europa.

  Hvad er din indstilling til den sundhedsrisiko beboerne i centrum lever med. Det belaster dem, det belaster miljøet. Du kan ikke gøre noget ved havefester, men du kan gøre noget ved den udendørs kommercielle musik i Skagen. Du vil bare ikke. Tværtimod.

  »du kan sagtens narre os alle i nogen tid, og nogle af os hele tiden, men du kan ikke narre alle hele tiden«

  Selvom du prøver.

  Mogens Bandholm
  Beboerforeningen for Skagen Centrum

 • Peter Sørensen

  Jeg synes Chresten Sloth Christensens indlæg rammer debatten godt ind.
  Men hvorfor skal restaurationerne hele tiden have skylden?
  De lever med og efter de love og forskrifter de skal, og de kan altså ikke gøre for, at der efterhånden har bredt sig en tendens til, at danskerne meget gerne vil sidde udenfor – også når de kommer hjem fra byen.
  Jeg henviser til mit svar til Jens Vadet Poulsen her i avisen i dag.
  Og jeg vil altså slå fast igen, igen. Larm fra private huse/fester/på gaden er IKKE et kommunalt område, men alene Politiets opgave.
  Derfor skal vi som politikere også passe på med løfter om at vi vil ”løse problemet”, men vi har fokus på det, det lover jeg.
  Men vi skal passe på, at vi snakker om det samme, og at vi ikke løber med på heksejagten mod de forkerte. Løsningen (og der er ikke noget kvik fix)) skal findes andre steder.
  Peter Sørensen, Venstre

 • Mogens Bandholm

  Min kommentar til Kurt Kirkedal indeholder en skrivefejl. Der mangler et “IKKE” i sætningen om at stoppe den udendørs kommercielle musik. For den skal stoppes – NU.

  Til Bytinget – Chresten Sloth Christensen.

  Det er “sød musik” at læse I nu også tager afstand fra Sunny Beach tilstande i Skagen.

  Bytinget kunne virkelig gøre noget, hvis I støttede Beboerforeningen BSC i kampen for at få den udendørs kommercielle musik forbudt her, som den er alle andre steder.

 • Chresten Sloth Christensen

  Som Kurt Kirkedal skriver, har vi i Bytinget indledt en proces, der skal skaffe os så mange fakta om problemstillingen som muligt krydret med de personlige oplevelser, vore medlemmer vil bidrage med.

  Det har vi besluttet, fordi debatten på vores generalforsamling viste, at alt andet blot vil være en forlængelse af skyttegravskrigen.

  Hvis corona ikke hindrer unge mennesker i at tage til Bulgarien mv. til sommer, tror vi i øvrigt, at 22 vil blive mindre støjende mv. end 21.
  Desuden vil det sikkert hjælpe en hel del, hvis Skagen hverken af turistbranchen eller private udlejere bliver markedsført som fest og farver døgnet rundt. Det er den slags fakta, vi gerne vil undersøge nøjere for efterfølgende på oplyst grundlag i al beskedenhed at medvirke til udarbejdelsen af turismestrategi for byen.

 • Mogens Bandholm

  Kurt Kirkedal Jensen,

  Din mening om den kommercielle musik støj, og den måde der er organiseret på er værdsat. Ikke mindst, at du vil genoplive SMÆK-E idéen igen når du kommer i byrådet.

  Der er én ting jeg vil minde dig og alle jer andre siddende og nyvalgte politikere om

  SKAGEN ER DET ENESTE STED I KOMMUNEN HVOR UDENDØRS KOMMERCIEL MUSIK ER TILLADT.

  Der er ingen, som i absolut ingen grund til at det skal stoppes nu, og ikke om “nogle år”

  Restauratørerne har med tårer i øjnene ved tidligere møder sagt, at hvis de ikke fik lov at støj forurene, kunne de ikke overleve.

  Hvis ikke de kan det, er de ikke gode nok til at drive deres forretning – det kan de jo i alle andre byer.

  De, restauratørerne må ændre deres motto “den der spiller højest, sælger flest bajere”.

 • At love er godt
  At holde er endnu bedre

 • Kurt Kirkedal Jensen

  Skawbo in spe.
  Det kan du sige. Jeg tror dog ikke der kan nåes noget hurtigere. De klare ulovligheder så som nattefester dag efter dag i villakvarterene skal der tages fat på med det sammme. Ja alle de steder hvor der kan handles nu, skal der handles.
  At ændre en udvikling der har stået på i nogle år, gør man ikke bare lige.
  Det allervigtigste for mig er, at der tages fat i problematikken og vi, forhåbentligt finder en løsning i fællesskab. Det kan godt være det er naivt at håbe noget sådant, men så vil jeg have lov til at være naiv.

 • @Kurt Kirkedal Jensen, så du har allerede accepteret mindst én sæson mere med det nuværende lydtryk. Det var skidt.

 • Kurt Kirkedal Jensen

  Kære Thomas
  Vi tager problematikken alvorligt. Vi skylder hinanden at få sat dette punkt på dagsordenen.
  Det er min opfattelse at sagen skal løses på et oplyst og uvildigt grundlag.
  Jeg ved at bytinget arbejder for at man bruger den kommende sæson til at få foretaget de nødvendige registreringer og erfaringer.
  Når alle undersøgelserne, herunder ikke mindst problemstillingerne musik og private fester midt i villakvartererne, er belyst, skal vi alle sætte os sammen for at drøfte hvad vi gør for at vende udviklingen. Som jeg før har sagt og skrevet, kan vi ikke leve med den partyturisme der har udviklet sig.
  Når jeg skriver alle, mener jeg byråd, erhverv, lystbådehavnen, politiet, beboerforeninger etc
  Jeg er bange for et borgermøde bare vil udvikle sig til mudderkastning. Det kan vi ikke bruge til noget.
  Jeg oplevede selv da Løkken var værst. Vi sov på hotel og på sengebordet lå der ørepropper. Der skal vi ikke hen.
  Jeg er overbevist om, at vi ved fælles indsats kan få vendt skuden. Jeg vil gøre mit til det sker

 • Mogens Bandholm

  Thomas Mose,
  Tak for det virkelig sobert og godt skrevet indlæg om udendørs kommerciel musik i Skagen.

  Du skriver NB – at du ikke er generet af støjen, men hvor længe? Musikstøjen i Skagen er ikke kun et problem for os i centrum. I har ikke (endnu) det kommercielle aspekt med, men det kan komme. Kommerciel musik kan ifølge restaurations forskriften være over alt ned til Hulsig Hede.

  Det I har, er det vi også har, havefester og sound bokse. Det fylder bare mindre hos os. Der skal meget til at slå 5 restauranter der spiller på samme tid med lydstyrke på +100dB.

  I har heller ikke problemer med restauranternes manglende toilet kapacitet. Det ser man tydeligt rundt omkring i haver, på parkeringspladser og andre steder. Det er uhumsk. Det er uhygiejnisk.

  Knuste flasker og glas og bræk har I heller ikke. Vær glad for det.

  Dr. Charlotte Bøving havde i 2018 en serie om støj på DR, og hvad støj gør ved mennesker.

  Vedlagt link der beskriver det. Det anbefales at den bliver set, eller genset. Ikke mindst af vores lokal politikere.

  https://www.dr.dk/drtv/se/jagten-paa-stilheden_147646

  Endnu en gang tak for dit skriv i debatten. Gid der var flere som dig her i Skagen, der ville tage ordet. Musikstøjen og Party turismen er et problem for os alle. For Skagen.

 • Thoms det er hvirkeligt godt skrevet
  Løsning
  BORGERMØDE

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læserbrev: Jeg var naiv!' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
SELECT DISTINCT ID, post_title, post_password, comment_ID,
        comment_post_ID, comment_author, comment_date, comment_approved,
        comment_type,comment_author_url,
        SUBSTRING(comment_content,1,300) AS com_excerpt
        FROM wp_comments
        LEFT OUTER JOIN wp_posts ON (wp_comments.comment_post_ID = wp_posts.ID)
        WHERE comment_approved = '1' AND (comment_type = '' OR comment_type = 'comment') AND
        post_password = ''
        ORDER BY comment_date_gmt DESC
        LIMIT 5

Seneste kommentarer

© 2007-2022 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER