Vendsyssel Årbog 2021 er på gaden

I egnsspillet 2013 ved Den Tilsandede Kirke optrådte der et væld af skikkelser fra byens historie. Også Skagens Rose var med, og hun blev spillet af Ingeborg Østergaards oldebarn Emilie Banke, som her ses blandt andre aktører med en rose i hånden. (Foto: Mads-Peter Neumann. Lokalhistorisk Arkiv Skagen).

Vendsyssel Årbog 2021 er på gaden

20. november 2021 - kl. 6:07 - af

Netop udkommet er Vendsyssel Årbog 2021, og som i tidligere år med en perlerække af lokal- og personalhistoriske artikler fra alle egne af Vendsyssel.

Årbogen 2021 boltrer sig i artikler fra hele Vendsyssel. Tandudtrækninger i Stokbrogade i Hjørring af både eksaminerede og ueksaminerede aktører er emnet i en af de mere blodige artikler.

To jubilæer bliver markeret i årbogen, nemlig 150 året for etableringen af Vendsysselbanen og Brønderslevs 100 år som købstad.

En af Holger Drachmanns talrige muser, hotelejer Andersens datter Ingeborg, kan man stifte bekendtskab med, og litteraturhistorien får også sin bekomst i Mads Erik Larsen og Peter Ussings artikel om hjemstavnsforfatteren Mads Ledet.

En stemningsfuld skildring er der af sommerlejrene på Møllegaarden i Voerså, og stemningen er også intakt i Marianne Isagers  fortælling om de mange ferier, som familien holdt i Østerklit i Tversted.

Carl Klitgaard-prisen, som tildeles yngre historikere, gives i år til Mathias Istrup Karlsmose, der leverer en spændende beretning om den kæmpeblæksprutte, der i 1853 drog sit sidste suk på Ålbæk strand, og som efterfølgende blev beskrevet og navngivet af zoologen Japetus Steenstrup.

Om spøgelseshuset “Uranienborg” i Frederikshavn og de mange myter, der knytter sig til bygningen, kan man også læse i årbogen, der ligeledes redegør for de forviklinger, der opstod, da man i Østervrå i 1941 ville give kirken, der blev opført i 1900, lidt mere volumen med et tårn.

Normalt slutter årbogen med et afsnit, der beskriver hvad der rører sig i den vendsysselske arkiv- og museumsverden. Da mange arkiver har været neddroslet under feberkrisen, er dette kapitel i år forståeligt nok ret så magert.

Vendsyssel Årbog 2021 er atter redigeret af Hans Nielsen. Den er på 192 sider, fyldigt illustreret og forsynet med et personregister.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Vendsyssel Årbog 2021 er på gaden' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger