En bule i bilen endte som erstatning til chaufføren

Lucian(til højre) har fungeret som oversætter. Han er organisator på industriområdet for primært rumænsk - men for al udenlandsk arbejdskraft. Har været ansat i 3F i 2,5 år - Jeg var så utrolig træt, fordi jeg havde kørt så langt, så jeg kørte ind i autoværnet. Heldigvis skete der ikke noget alvorligt med hverken mig eller bilen, men turene fra rumænien til Aalborg var virkelig hårde. Og selv om det kun var en gang om ugen, så var det mega hårdt, siger Florin.

En bule i bilen endte som erstatning til chaufføren

24. november 2021 - kl. 6:51 - af

Rumænske Florin fik hjælp af 3F Frederikshavn, da hans arbejdsgiver fyrede ham efter en trafikskade. I dag har han fået 56.000 i erstatning og et nyt job.

Florin Rusu er 34 år og er født og opvokset i Rumænien. For tre år siden fik han job i fiskeindustrien i Skagen, og flyttede sammen med sin kone til Danmark. Han bor fortsat i Skagen, men har siden været ansat som blandt andet chauffør hos Gusta Avis & Pakkeomdeler i Nørresundby.

Her var hans primære job at køre efter varer til hjemlandet Rumænien og tilbage til en rumænsk butik i Aalborg:

  • Jeg kørte cirka en tur om ugen, men det var hårdt. Jeg kørte i et stræk og blev tit træt af de mange kilometer på vejen, fortæller Florin, der efter to måneder med kurer-kørsel kørte ind i autoværnet i Tyskland på vej hjem med varer i bilen:
  • Jeg havde kørt nonstop og var så utrolig træt. Heldigvis skete der ingenting med mig. Bilen fik en bule i forskærmen, men kunne godt køre videre til Aalborg.

Lucian er en gave

Florins arbejdsgiver Gusta Avis & Pakkeomdeler forlangte, at chaufføren selv skulle udbedre skaden.
Florin, der er medlem af 3F Frederikshavn, kontaktede afdelingens rumænske organisator Lucian-Stefan Turculeanu:

  • Lucian fortalte, at det var arbejdsgiverens ansvar at have en forsikring på bilen, og derfor skulle jeg ikke betale for skaden på skærmen.

Florins arbejdsgiver svarede igen med en fyreseddel, og derefter gik faglig sekretær Per Thorup ind i sagen:

  • Det viste sig, at Florin ikke havde fået løn i de to måneder, han havde været ansat hos Gusta Avis & Pakkeomdeler. Det betød, at han også manglede feriepenge, og oveni købet var hans kontrakt mangelfuld.

Da Florins arbejdsgiver ikke havde overenskomst, gik sagen via den civile fogedret. Ejeren af Gusta Avis & Pakkeomdeler mødte ikke op i retten, og fik derfor en udeblivelsesdom. Dommen overgik til skifteretten, og herefter blev der indgivet konkurs mod Florins tidligere arbejdsgiver.
2 uger efter konkursen, blev der indbetalt godt 56.000 fra Gusta Avis & Pakkeomdeler til Florin via 3F Frederikshavns konto:

  • Jeg har aldrig før oplevet, at en arbejdsgiver – efter konkurs – betaler det fulde beløb. Det er højest usædvanligt Jeg havde forventet, at sagen skulle omkring Løngarantifonden, siger Per Thorup, der roser sin rumænske organisator for sit arbejde:
  • Det er en kæmpe hjælp at have Lucian i vores afdeling. Den her sag ville aldrig have nået til os uden Lucians rumænske netværk og hans hjælp til oversættelse.

Ansat på MARS

Florin er også glad for 3Fs hjælp og for, at afdelingen har ansat en rumæner:

  • Jeg er så taknemlig for, at 3F kom ind i sagen. Erstatningen betyder meget for mig, og har gjort en stor forskel for min familie. Både her og hjemme i Rumænien. Det betyder utrolig meget for mig personligt, at jeg har kunne snakke på mit modersmål (rumænsk) i sagsforløbet, siger Florin.

Efter han blev fyret som chauffør, var han en kort periode tilbage i fiskeindustrien, men er nu – med hjælp af 3F og Lucian – ansat på nedbrydningsværftet MARS i Frederikshavn:

 – Det er et helt andet arbejde end chaufførjobbet. Jeg arbejder i faste dagvagter, og det er meget skønnere, end de utrolig lange og trættende ture på landevejen. Lønnen er også langt bedre, siger Florin og fortsætter:

  • Det er så godt, at der findes en faglig organisator som Lucian. Det burde alle forbund have. Jeg anbefaler 3F Frederikshavn til alle rumænere jeg kender i Danmark. Afdelingen har været en kæmpe hjælp.

Per Thorup understreger, at det har været vigtigt for 3F at hjælpe i sagen:

– Vi gør det her af flere grunde. Dels for selvfølgelig at hjælpe vores medlemmer. Dels for at stoppe de arbejdsgivere, der skævvrider og undergraver løn- og arbejdsvilkår. Og endelig også for at undgå, at danskere føler, at udenlandsk arbejdskraft bliver skruebrækkere i vores samfund. De skal have samme fair og ordentlige vilkår som alle andre.

Fakta
Sagen kort:

Florin arbejdede fra 4 januar til 4. marts 2021 ved rumænsk vognmand: Gusta Avis & Pakkeomdeler i Nørresundby

Havde en kontrakt der sagde 32 timer om ugen, men fik ikke udbetalt løn i perioden

Blev fyret, fordi han på vej hjem fra en tur fra Rumænien til Aalborg kørte ind i et motorværn

  1. marts 2021 fik 3F sagen. Efter fogedret, skifteret og konkurs-begæring blev sagen lukket den 6. oktober 2021 med en samlet erstatning på over 56.000. Erstatningen bestod af et lønefterslæb, feriepenge, renter og en bod for en mangelfuld ansættelseskontrakt.

Gusta Avis & Pakkeomdeler kom desuden til at betale sagens omkostninger.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'En bule i bilen endte som erstatning til chaufføren' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger