Ny online indsats vil hjælpe flere voldsudsatte kvinder ….

Ny online indsats vil hjælpe flere voldsudsatte kvinder ….

19. marts 2023 - kl. 6:37 - af

…… ved at støtte dem hjemme hos sig selv.

Mange voldsramte kvinder i hele landet får ikke hjælp. Det skyldes lange ventelister til få tilbud, hvoraf kun ganske få findes uden for de større byer. Med støtte fra TrygFonden går Projekt Q-Værk derfor i luften med Lulutalk.dk, som er den første danske online platform for voldsudsatte kvinder.

Voldsudsatte kvinder kan få adgang til viden, fællesskab og voldsfaglige forløb – uanset hvor de bor i landet. For Projekt Q-Værk har lanceret Lulutalk.dk, der skal gøre det lettere at få hjælp ved at bringe viden, rådgivning og fællesskab helt ud i stuerne hos voldsudsatte kvinder.

– Alt for mange voldsudsatte kvinder står alene. De er ofte isolerede og mangler fællesskab, og ensomhed gør det svært at håndtere volden og dens følgevirkninger. Med Lulutalk.dk vil vi gribe de kvinder, der ikke har andre steder at gå hen, og gøre det nemt for dem at blive en del af et fællesskab ved at bringe fællesskabet hjem til dem, siger Laura Nørløv Nyby, direktør i Projekt Q-Værk, og fortsætter:

– Under corona-pandemien, hvor vores ugentlige møder for voldsudsatte kvinder blev lukket ned, steg antallet af henvendelser om vold markant, og vi oplevede et enormt behov blandt kvinderne for stadig at mødes. Vi mødtes online og fandt ud af, at online-formen havde et kæmpe potentiale. Pludselig så vi helt nye ansigter. Kvinder, der boede langt fra København. Eneforsørgere, der havde svært ved at få praktikken til at gå op med fysiske møder. Og kvinder, der bare syntes, at et online tilbud gjorde det nemmere at tage første skridt og række ud efter hjælp.

Med en donation fra TrygFonden er erfaringerne fra corona-nedlukningerne blevet omsat til det helt nye Lulutalk.dk, der er den første online platform for alle kvinder, der er i eller har forladt volden. Det nye univers er udviklet sammen med kvinder, der selv har været udsat for vold, og skal derfor imødekomme de behov, kvinder oplever under og efter volden.

Kun en brøkdel får i dag hjælp

I dag er der tusindvis af kvinder, der af den ene eller anden grund ikke får hjælp til at bearbejde den vold, de har været udsat – eller udsættes – for og dens følgevirkninger. Langt over 100.000 kvinder i Danmark udsættes årligt for fysisk eller psykisk partnervold, og heraf kommer ca. 2.500 kvinder på krisecenter. Kun en mindre del af de kvinder, der ikke kommer på krisecenter, tilbydes ambulante rådgivningsforløb. Det skyldes, at voldsudsatte kvinder ikke har ret til rådgivningsforløb, og derfor er de eksisterende tilbud meget begrænsede og kun midlertidigt finansieret.

– Vi ser utrolig lange ventelister hos samtlige organisationer, der tilbyder rådgivning, og det efterlader desværre mange kvinder, som har rakt ud efter hjælp, alene tilbage. Vi er derfor nødt til også at tænke i alternativer, og vi håber, at vi med Lulutalk.dk kan nå nogle af dem, der ikke får hjælp i dag, siger Birgitte Toft-Petersen, medstifter og projektleder i Projekt Q-Værk.

TrygFonden har støttet Projekt Q-Værk med etableringen af Lulutalk.dk som led i TrygFondens samlede arbejde for at hjælpe udsatte grupper på kanten af de fællesskaber, som andre mødes i.

– At være udsat for vold er stadig et tabu, og mange har ikke nogen at tale med. I TrygFonden arbejder vi for, at flere, der befinder sig i en sårbar situation, indgår i positive fællesskaber, som kan styrke deres handlemuligheder og trivsel. Projekt Q-Værks nye online univers henvender sig til en yderst sårbar målgruppe, som uden dette tilbud vil have svært ved at få kvalificeret rådgivning og støtte. Vi håber, at Lulutalk.dk kan bidrage til at hjælpe mennesker i nød trygt videre i livet, og vi glæder os til at følge indsatsen, siger Ida Hagemann, projektchef i TrygFonden.

Fakta om Lulutalk.dk og Projekt Q-Værk

 • 59.000 kvinder blev udsat for fysisk vold i 2021, mens over 240.000 kvinder blev udsat for psykisk vold. Ser man alene på partnervold, skønnes det, at ca. 24.000 kvinder blev udsat for fysisk partnervold i 2021, mens ca. 112.000 blev udsat for psykisk partnervold (Kilde: ”Vold og overgreb i Danmark 2021”, Statens Institut for Folkesundhed).
 • I løbet af 2021 var godt 2.600 kvinder indskrevet på landets kvindekrisecentre (Kilde: ”Ophold og beboere på kvindekrisecentre”, Danmarks Statistik).
 • Organisationen Projekt Q-Værk arbejder for at hjælpe voldsudsatte kvinder.
 • Med en donation fra TrygFonden på 3.483.199 kr. har Projekt Q-Værk udviklet det nye netværks- og rådgivningstilbud Lulutalk.dk, der er det første danske online univers for voldsudsatte kvinder.
 • På Lulutalk.dk vil kvinder i hele landet trygt og nemt kunne få adgang til:
  • Viden i øjenhøjde gennem podcasts og webinarer, som skal støtte kvinderne i at erkende og bearbejde volden
  • Voldsfaglige online forløb og rådgivning via Danmarks første brevkasse målrettet voldsudsatte kvinder
  • Fællesskaber i chatfora, mini-kurser og gruppeforløb
 • Kvinderne kan få støtte både før, under og efter bruddet med volden.
 • Målet med den nye online indsats er at hjælpe voldsudsatte kvinder til et selvhjulpent liv og at nå kvinderne tidligere, inden volden eskalerer.
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ny online indsats vil hjælpe flere voldsudsatte kvinder ....' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger