
Sæt jer ind i reglerne!
16. oktober 2023 - kl. 15:44 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Vagtchef: Forfløjne droner udgør risiko.
Tidigere i dag kunne Nordjyllands Politi sigte en 41-årig mand, for at flyve med drone i 80 meters højde inden for flyvesikkerhedszonen ved Aalborg, hvilket medførte at luftrummet over Aalborg igen måtte lukkes, hvilket er sket flere gange i den forløbne uge.
Den 41-årige mand skulle tilse et tag nær havnen i Aalborg i embeds medfør. Dronen går straks i militærets sensor, da han flyver inden for lufthavnens zone. Nordjyllands Politi modtager anmeldelsen klokken 09:41, hvorefter en patrulje kører ud og sigter manden, som vedkender sig fejlen med det samme.
Vagtchef ved Nordjyllands Politi, politikommissær Morten Axelsen, uddyber om sigtelsen:
”Han havde ikke sat sig ind i reglerne på området og havde derfor ingen idé om, at han fløj i en sikkerhedszone. Ydermere havde han ikke dronecertifikat, hvilket også er påkrævet, når der flyves i bebyggede områder.”
Både dronens log og militærets radar havde logget dronen 80 meter oppe.
Også i går kunne Nordjyllands Politi fortælle om en dronefører i Frederikshavn, som blev sigtet for at flyve for tæt på et militæranlæg.
Vagtchefen er ærgerlig over de mange sigtelser:
”Jeg ville ønske, at folk var klar over, hvad de sætter i værk, når de flyver med drone i en sikkerhedszone, for tæt på militære anlæg eller ’bare’ lader dronen gå for højt op. De militære radarer fanger og registrerer det hele og hver gang bliver adskillige instanser tilkaldt og adskillige procedurer træder i kraft. Det er med andre ord et omstændeligt projekt – men vi gør det uden at blinke, fordi det udgør en reel sikkerhedsrisiko.”
Militærets sensor i Aalborg Lufthavn logger i gennemsnit 240 droneflyvninger om ugen og i Frederikshavn har militæret siden april måned logget omkring 2000 flyvninger med 1300 forskellige droner. Af de 2000 flyvninger har 16% fløjet højere, end reglerne foreskriver.
Vagtchef Morten Axelsen har én bøn til de mange, mange droneførere:
”Sæt jer ind i reglerne, før I sætter dronerne i luften.”
En kommentar til “Sæt jer ind i reglerne!” under annoncerne.
Kender du til den daglige, ulovlige drone-flyvning over Grenen?
Antallet af ulovlige droneflyvninger over land på Grenen er steget år efter år, og i år er det næsten eksploderet.
Der flyves nu ulovligt over Grenen hver eneste dag i sommerhalvåret, og det sker også helt lavt over både sæler, der jages i havet, og turister.
Droneflyvningerne kan ses i alle døgnets lyse timer blandt andet tidligt om morgenen – om sommeren f.eks. kl. 04 kort før solopgang, fordi personerne, der flyver, ved, at det er ulovligt.
I dag, mandag:
Vi er nu i vinterhalvåret, og i dag så og hørte jeg droner 4 gange over Grenen der, hvor jeg sad. Der var helt sikkert en del flere, jeg ikke kunne se eller høre.
Frederikshavn Kommune, der ejer Grenen, kender til den daglige, ulovlige droneflyvning på Grenen, men de vælger at lade den fortsætte år efter år.
Dette er ikke i orden på et af Danmarks største naturklenodier, der besøges af så mange mennesker, der kommer for at se og høre den flotte natur.
Hvad skal der gøres?
Frederikshavn Kommune kunne starte med at sætte lave, jordfarvede pæle op med drone-forbudsskilte der, hvor folk går mod Grenen fra forskellige retninger. De samme pæle kunne oplyse om, at hunde skal være i snor på strande i sommerhalvåret – og i klitter hele året.
Man kunne også for første gang give bøder til dem, der overtræder loven.
Rolf Christensen
Grenen Fuglestation