15.000 kr. fra Nordea Fonden til indkøb af højskolesangbøger

15.000 kr. fra Nordea Fonden til indkøb af højskolesangbøger

23. december 2023 - kl. 8:21 - af

En glad nyhed fra FOF Vendsyssel og Nordea Vendsyssel om fondsmidler til Vendsyssel! Nordea Fonden udbyder midler til ”Liv i det lokale”, og i folkeoplysningen betyder højskolesangbøger nyt liv – på flere måder!

Den glade nyhed er, at FOF Vendsyssel har fået bevilget 15.000 kr. fra Nordea Fonden til indkøb af højskolesangbøger. Forstander i FOF Vendsyssel, Kirsten Højrup fortæller, at der er sjældent ekstra penge i hverdagen i en aftenskole, så det er skønt, når der er mulighed for at søge midler til noget ekstra, og en fest når det lykkes!

Lokal opbakning til lokale midler

Filialdirektør i Nordea Vendsyssel, Betina D. Jensen har henvendt sig direkte til FOF Vendsyssel med lokal opbakning til den gode nyhed. Betina D. Jensen udtaler:

Det glæder mig så usigeligt meget, når fondens midler gavner her i det lokale, så allerførst tak fordi I søgte, det er jo en forudsætning for, at midlerne lander her hos os i Vendsyssel. I modtager også besked direkte fra Nordea Fonden, det er dem der står for det praktiske ift. udbetaling af midlerne, jeg er blot den lokale ambassadør, som hjælper med at sprede det gode budskab både ift. jeres projekt og Nordea Fonden.

Sang kan noget

Vi ved det godt – sang forener og skaber glæde! Og det er dokumenteret, at deltagelse i folkeoplysende aktiviteter skaber trivsel. Det er de fyndige og klare ord fra Kirsten Højrup om, hvorfor det der sang er så vigtigt. Fællessang kan noget særligt, og i folkeoplysningen handle det meget om at mødes og indgå i nye fællesskaber.

Derfor er højskolesang noget særligt

Højskolesang er fællessang, og baggrundshistorien er, at fællessang er ingen selvfølge. Mange steder i verden kender man slet ikke til det.

Højskolebevægelsen i 1800- og 1900-tallet gjorde Danmark til et fællessangsland, og tanken om det folkelige fællesskab er oprindeligt helt grundlæggende.

Begyndelsen til det hele var Højskolesangbogen, som stadig er den danske sangs urkilde.

Og så er det en væsentlig pointe, at alle bare synger med. ”Hver fugl synger med sit næb”!

Sangbøger er vigtige

Om baggrunden for at søge midler til sangbøger, så uddyber Kirsten Højrup: Vi vil gerne efterkomme et stort ønske blandt de mange deltagere i FOF Højskolerne i Vendsyssel om at bruge den (stadig) nye 19. udgave af højskolesangbogen! Det er en fornøjelse, at der er ønske om også at synge nye sange. Højskolesangbogen bruges flittigt på vores 6 FOF Højskoler. Derfor et det så skønt at modtage midler på denne måde, så det bliver muligt at skabe fornyelse.

Brugte sangbøger får nyt liv

Når en af FOF Højskolerne får mulighed for at ”opgradere” til ny 19. udgave, så går den brugte 18. udgave videre til en af de FOF Højskoler, som bruger 17. udgave, så de også kan forny sangudvalget! Det er sket en gang før, at det blev muligt at indkøbe en portion nye sangbøger i FOF Højskolerne. I den rokade frasorterede vi 46 styk meget slidte sangbøger, fortæller Kirsten Højrup.  Og vi lavede et Facebook opslag for at bortgive dem. En repræsentant fra en lille forening bød glad ind på at hente dem. Her synger man en sang ved møder, og som der blev sagt – ingen problem, at sangbøgerne er slidt, bare de er ens! I foreningen har man selv sat nye omslag på bøgerne, så de kan hænge sammen nogle år endnu. Det er bæredygtig fornyelse!

Gå til højskole en gang om ugen

FOF Vendsyssel tilbyder højskole i bidder! Ideen er, at man skal kunne gå til højskole en gang om ugen, der hvor man bor – i rimelig nærhed. Derfor er der 6 højskoletilbud rundt i Vendsyssel i 5 byer og en på landet i en landsby. FOF Højskolerne har arrangement en gang om ugen, og FOF Højskole sker i lokale foredragssale i hver by. Der er FOF Højskole en gang om ugen i Brønderslev, Skagen, Sæby, Hjørring by, Sæsing (landsby i Hjørring kommune) og i Frederikshavn.

De populære FOF Højskoler byder på foredrag, oplevelser og samvær. Deltagerne i FOF Højskolerne er typisk pensionister og efterlønsmodtagere, men det er ikke et krav. Som vi siger hos FOF Vendsyssel, så er FOF Højskole for dig som kan deltage en formiddag eller en eftermiddag om ugen. Vi hører ofte udtalelse som ”nu har jeg tid til at gøre det her for mig selv” eller ”nu er jeg blevet alene, så det er skønt at kunne deltage og mødes med andre”. Højskoleemnerne er mange og blandede – sang, musik, kunst, historie, kulturmøder, filosofi, samfund, politik – livet hele vejen rundt! Og til en højskoledag hører også højskolesang!

 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '15.000 kr. fra Nordea Fonden til indkøb af højskolesangbøger' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger