
Referat af Lokalhistorisk Forenings Generalforsamling
18. februar 2010 - kl. 7:50 - af UGj
GENERALFORSAMLING Onsdag den 17. februar 2010 kl. 19.30 i Tinghuset
Formanden, Gunnar Bagh, kunne byde velkommen til ca. 30 – 10 % – af foreningens medlemmer, og annoncerede straks en tilføjelse til dagsordenen, nemlig 8b: Valg af revisorsuppleant.
1. Til dirigent valgtes Peter Madsen, som konstaterede, at generalforsamlingen var lovligt indvarslet, hvorefter han gav ordet til formanden for aflægning af beretning.
2. Gunnar Bagh filosoferede over medlemmernes jubel over de gode, gamle dage. Arrangementernes popularitet skaber stadig pladsproblemer, men der er dog kommet nogenlunde styr på sagerne efter indførelse af adgangskort. Han takkede biblioteket for velvillig assistance med at udlevere billetterne.
Foreningen lavede i det forgangne år også arrangementer i sommerferien, primært for byens gæster. For fulde huse viste man de to Hovedgade-shows: “Fra Mindestøtten til Bilholdepladsen” og “Fra Gartner Bjørnsbæk til Købmand Møller.”
Et enkelt af foreningens arrangementer gik helt i vasken pga svigtende teknik, men man har nu sikret sig mod kedelige gentagelser af den slags.
Året havde budt på 2 bogudgivelser: publikationen om Ting-, Raad- og Arresthuset samt Thorkild Vejens bog om Skagen i 1950’erne: Lussinger & Læderhalse. Sidstnævnte blev udsolgt på rekordtid, men et nyt oplag er netop leveret af Skagen Bogtrykkeri.
Samme Thorkild Vejen havde også sammen med Hans Ulrik Vadmann velbesøgte musikalske foredrag om Skagen under besættelsen og Skagen i tyverne.
Den årlige udflugt, som er en god, gammel tradition i foreningen, var denne gang gået til Bangsbo Fort. I den forbindelse efterlyste formanden forslag til nye udflugtsmål.
Efterårets æbleskiver blev som sædvanlig indtaget på Svallerbakken, hvor museumsfolkene berettede nyt fra forreste forskningsfront. Også ved den store fælleskommunale manifestation Kulturraketten ydede foreningen sit bidrag ved et arrangement om Skagen i 1970’erne.
Hedeboskolen havde man hørt om ved et foredrag af Leif Rosenkjær Andersen, og under Julestuen i Tinghuset fortalte Søren Raaberg-Møller om julens historie så det var en lyst.
Et enkelt arrangement måtte man aflyse på grund af vejrforholdene, nemlig dét om Richardbanden, men det rådes der bod på til april.
Gennemgangen af fotografier om torsdagen i Tinghuset har været endnu en success for foreningen, så alt i alt kunne formanden konstatere, at man til fulde lever op til formålsparagraffen i vedtægterne – også selv om folk undertiden har lidt svært ved at skelne mellem arkiv og forening.
I den efterfølgende debat blev der harcelleret over, hvor svært det er at få fat i billetter til foreningens arrangementer. Opmærksomheden blev henledt på, at man kan abonnere på foreningens nyhedsbrev og dermed som nogle af de første få underretning om kommende arrangementer. Disse kan også findes på foreningens hjemmeside: skagenlokal.dk i samme øjeblik, de bliver aftalt.
Ingen er dog blind for, at der på sigt er pladsproblemer for såvel arkiv som forening.
Formandens beretning blev taget til efterretning.
3. Erik Skougaard, der har fungeret som kasserer siden 1991, fremlagde det reviderede regnskab, som viste et overskud på 12860 kr. Kontingenterne har givet 13100 kr og bogsalget 147346 kr.
Foreningen har i årets løb støttet Egnsspillet med et pænt beløb, samt indkøbt it-udstyr til arkivet. Medlemstallet ligger fortsat stabilt på den pæne side af 300. Der var spørgsmål til annonceudgifterne – som bestyrelsen mener er nødvendige – samt om principperne for beregning af den skat, som foreningen pålignes.
Regnskabet blev godkendt.
4. Formanden fremlagde bestyrelsens forslag til vedtægtsændringer, som er blevet nødvendige efter kommunesammenlægningen. Han bad om forsamlingens accept selv om forslaget ikke var blevet annonceret samtidig med indkaldelsen af generalforsamlingen. Dette skete, hvorefter §1, stk. 2 lyder: “Foreningens hjemsted er Skagen”, §2, stk. 1 lyder: “Foreningens formål er at fremme den lokalhistoriske interesse i Skagen.” og §5, stk. 1 lyder: “Som medlemmer kan optages alle enkeltpersoner med interesse for Skagens historie.”
5. Formanden fortalte om kommende arrangementer. Den 10. marts ruller billedkavalkaden videre ad hovedgaden, hvor man vil kigge nærmere på strækningen fra Bager Thellefsen til Købmand Knudsen. Den 14. april handler det om Richardbanden, og Kristi Himmelfartsdag den 13. maj sættes kursen mod boller og lagkage på den årlige tur ud id et blå. Efterårssæsonen indledes på Svallerbakken, og foreningen har et generelt ønske om at lave nogle arrangementer omhandlende dét erhverv, som har dannet grundlaget for byens eksistens i århundreder: fiskeriet.
Bestyrelsens forslag til arbejdsplan blev godkendt.
6. Kassereren foreslog på bestyrelsens vegne uændret kontingent: 40 kr for enkeltpersoner, 70 kr for par. Kassereren opfordrede de medlemmer, der synes, at kontingentet er for lavt, til at indbetale et større beløb.
7. Peter Lundholm, Arne Ehrenreich og Søren Raaberg-Møller var på valg til bestyrelsen. Alle blev genvalgt uden modkandidater.
8 a. Birte Kingo blev genvalgt til bestyrelsessuppleant. Suppleant i øvrigt er Peter Madsen.
8 b. Som revisorsuppleant valgtes Hanne Ejstrud.
9. Under eventuelt efterlyste Anne Dorthe Hesselholt en årsplan for foreningens arrangementer, så de udenbys medlemmer bedre kunne tilrettelægge deres deltagelse i foreningslivet. Man henviste til annonceringen på skagenlokal.dk og informationen i nyhedsbrevene.
Herefter kunne dirigent og formand takke hinanden og forsamlingen. Så var der kaffe og the inden man så filmen om optagelserne til Kjell Gredes “Hip Hip Hurra” fra 1986 og “Gas under jorden” fra 1942, der bragte mindelser frem om bagermester Thellefsens dramatiske gasproduktion på matriklen ved det nuværende Rådhusbageri.
Generalforsamlingen sluttede kl. 22
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Referat af Lokalhistorisk Forenings Generalforsamling' til en bekendt