
Blinde småbørn på tur med Sandormen
28. maj 2010 - kl. 6:27 - af UGj
Pia Lundholm på Spliidsvej får gæster denne weekende. Mange gæster: “Jeg er mor til en blind dreng på 4 år, og har i samarbejde med vores synskonsulent fra Region Nordjylland arrangeret en hyggedag for blinde småbørn+forældre+søskende fra Jylland og Fyn på lørdag den 29. maj “, fórtæller Pia Lundholm. “Det er blinde børn i alderen 1 – 6 år. Nogle blindfødte, andre blinde pga. kræft. Børnene er helt blinde, dvs., – de ingen lyssans har”.
Pia Lundholm fortællere videre: “Dette “træf” har gennem nogle år været en årlig tilbagevendende begivenhed – afholdt forskellige steder i Jylland og på Fyn. I år er det så os, der har fornøjelsen af at få besøg af 6 blinde småbørn og deres familier – i alt bliver vi ca. 26 personer”.
“Vi skal bl.a. en tur på Grenen og køre med Sandormen, så børnene kan hygge sig sammen og dufte, føle og opleve vind, sand og vand – forhåbentlig i super flot vejr”, slutter hun.
Ja, vi krydser vist alle fingre for, at vejret holder, så de i alt 7 herlige unger kan mærke Skagen på den allerbedste måde!
Nedenfor lidt fakta om blinde børn:
Fakta:
– I Danmark er der ca. 500 blinde og svagtseende børn i alderen 0 – 6 år, hvor af de 70 bor i Nordjylland. Nordjylland er den region der har flest helt blinde børn. Pt. 5 børn i alderen 0 – 5 år.
– Et barn er synshandicappet, når det har en betydelig og varig synsnedsættelse og ser dårligere end 6/18 på bedste øje, med bedst mulig optik, eller har synsfeltsproblemer, en hjernebetinget synsnedsættelse eller en fremadskridende øjenlidelse.
– Synshandicap undersøges ud fra en optisk, medicinsk og specialpædagogisk vinkel for at finde ud af synsnedsættelsen påvirker barnets muligheder for at udvikle sig som andre børn, og hvilken hjælp der skal sættes i værk.
– Det er kommunens sagsbehandler der er tovholder for familierne. Kommunerne køber udredning, rådgivning, specialundervisning og specialpædagogisk bistand fra Institut for Syn og Teknologi med henblik på specialviden til afdækning af anderledes tilrettelagt læring og faglig vurdering om støtte og hjælpemidler.
– Synet defineres som 80 % af et menneskes sanseberedskab. Tab at syn, kræver derfor megen anderledes læring. Fx afmærkning af cdèr, punktlæsning, håndtering af pc, med speciel afmærkning, træning i at udnytte øvrige sanser (høre, lugte, smage og føle). Træning i at færdes og opøve strategier for at finde rundt, og skabe systematisk tænkning. Træning i sociale færdigheder (blinde børn lærer ikke ved visuel imitation af andres adfærd som seende børn gør, (de ved f.eks. ikke at man ikke ”piller næse”, sidder og rokker, eller virrer med hovedet og spiser med fingrene, medmindre det er blevet lært) de skal også lære hvordan nonverbal kommunikation forgår blandt seende.
Vidste du:
– at et synshandicap enten kan skyldes en fejl, skade eller sygdom i øjet eller hjernen. Måden man afhjælper følgerne på er vidt forskellige.
– Man kan være helt blind, dvs. med øjne der ikke kan registrerer lys, enkelte er født uden øjne andre har fået bortopereret øjne pga. sygdom -eller socialt blind dvs. at man ser så dårligt at man ikke kan se andres ansigtsmimik.
– At ca. halvdelen af alle småbørn med synsproblemer også har andre funktionsnedsættelser, der ligeledes kræver en særlig indsats.
– At en mp3 optager er et hjælpemiddel, der kan virke som det blinde eller svagtseende barns fotografiapparat.
– At auditivt samspil er høretræning, hvor barnet efter nøje tilrettelagt pædagogik, lærer at skelne mellem lyde og lydens retning
– At små blinde børn, først har en ”ting finder stok” inden de får en rigtig blindestok, og modtager undervisning i mobility ( at færdes selv) allerede fra de er 3 år.
– At et blindt barn ofte har motoriske vanskeligheder, da de ikke motiveres visuelt til at bevæge sig.
– At barnet udredes, iagttages og testes i hjemmet og institutionen, via objektive og subjektive test, der beskriver barnets læringsstrategier og kompetencer.
– Blinde små børn, lærer punkt,- først som træning i taktilt samspil og senere trænes de i brug af div. punktmaskiner, – sådan at de også får begynderlæsning inden skolestart.
– At man altid kan få vejledning, rådgivning og udredning af et synshandicap.
En kommentar til “Blinde småbørn på tur med Sandormen” under annoncerne.
Så er en rigtig dejlig dag ovre. Vi oplevede bl.a. Grenen på bedste måde, i sol og blæst – rigtige gode sanseoplevelser for både blinde børn og familier. Vi havde også nogle dejlige timer med samvær og leg i haven. En stor tak skal lyde til de, der hjalp os både praktisk og økonomisk.