Nyt Krøyer-værk i Skagens Museums samling

Nyt Krøyer-værk i Skagens Museums samling

1. marts 2012 - kl. 6:42 - af

Hammerslag: Skagens Museum er blevet et vigtigt Krøyer-værk rigere. 

Tirsdag aften blev Skagens Museum et vigtigt P.S. Krøyer-maleri rigere, da museet med støtte fra Kulturstyrelsen købte værket Søstudie fra 1885 ved hammerslag ved Bruun Rasmussen.

”Det er fantastisk, at vi har fået dette værk i museets samling,” fortæller direktør for Skagens Museum, Lisette Vind Ebbesen.

”Værket supplerer museets samling, på fineste vis. Det er et fantastisk eksempel på det friluftsmaleri, som skagensmalerne og andre samtidige kunstnere dyrkede i stor stil, og værket bidrager samtidig med vigtig viden både om Krøyer som tidens store friluftsmaler og om skagensmalernes motivvalg og arbejdsmetoder,” forklarer museumsdirektøren.

1800-tals-sandkorn i malingen giver ny viden

Værket af P.S. Krøyer stammer fra en gammel privatsamling i Skagen, der kan føres tilbage til skagensmalernes tid, og det var med på Skagens Museums udstilling sidste år Skagen GULD / Værker i privateje, hvor museets kunsthistorikere samt konservatorer havde mulighed for at undersøge billedet nærmere.

”Fra konservatorernes tilstandsrapport, der blev lavet i forbindelse med udstillingen i sommer, ved vi, at der er sandkorn i malingen, hvilket beviser, at Krøyer har stået på stranden, som en ægte friluftsmaler og malet billedet,” fortæller museumsdirektøren.

Billedet blev i forbindelse med udstillingen skånsomt renset af en konservator og det fremstår i særdeles god stand.

Konservatorerne er også yderst begejstrede for billedet, fordi det – indtil de fik det i hænderne i efteråret – har været uberørt. Det betyder, at maleriet kan give ny viden om skagensmalernes og i særdeleshed om Krøyers brug af maling, lærred og hans arbejdsmetoder generelt.

Kunstnernes kamp om motiverne

Krøyers maleri er også med til at bidrage med viden om, hvordan kunstnerne arbejdede og blev inspireret af hinanden og understreger, at de ofte arbejdede side om side foran det samme motiv.

”Og det er interessant for os rent kunsthistorisk, fordi det understøtter fortællingen om, hvordan kunstnerne i kunstnerkolonien lod sig inspirere af hinanden til at male de samme motiver,” forklarer museumsdirektøren.

Søstudiet af Krøyer er malet samme år, som Michael Ancher arbejdede på sin marine Brænding mod kysten fra 1884/85, der hænger i Brøndums spisesal. Desuden malede den tyske marinemaler Fritz Stoltenberg i 1884 et havbillede, der på mange måder har lighed med både Anchers og Krøyers værker.

Det vil fremgå af museets hjemmeside, hvornår det kommer op og hænge på museet.

Data om værket

P.S. Krøyer: Søstudie. 1885, olie på lærred, 41,4 x 63,3 cm

Købt på Bruun Rasmussen auktion med støtte fra Kulturstyrelsen

Hammerslag: 300.000 DKK.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nyt Krøyer-værk i Skagens Museums samling' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger