Læserbrev: Inspiration for Frederikshavn Byråd OPD.

Læserbrev: Inspiration for Frederikshavn Byråd OPD.

20. oktober 2023 - kl. 9:46 - af

I august 2022 gik bølgerne højt omkring en – i mine og andres øjne – tåbelig placering af en vindmøllepark umiddelbart ud for Skagen Sønderstrand. Følg evt. dette link: https://www.skagensavis.dk/2022/08/19/op-til-40-vindmoeller-med-op-til-270-meter-hoejde-ud-for-soenderstrand.html

På Byrådsmødet i Frederikshavn den 11. oktober 2023 behandlede man en henvendelse fra vores svenske naboer omkring placering af 2 vindmølleparker tæt på territorialgrænsen midt mellem Gøteborg og Skagen. Der blev på Byrådsmødet besluttet at sende bemærkninger til Miljøstyrelsen med titlen: ”Frederikshavn Kommunes bemærkninger til ESPOO-høring, Poseidon – Havvindmølleprojektet” underskrevet af Borgmester Birgit Hansen og Kommunaldirektør Thomas Eriksen. Se evt. selv referatets side 316 af 316. Kort fortalt:

 • Frederikshavn Kommune bakker op om den grønne omstilling ……….
 • Frederikshavn Kommune har et ønske om at hele eller dele af strømmen landføres
 • direkte i Skagen, ……..
 • …………. Frederikshavn Kommune noterer sig, at de påtænkes placeret i en afstand,
 • hvor møllerne kan have en visuel påvirkning af udsigten fra kommunens nordligste
 • østvendte kystlinje.

Ovenstående er essensen af det fremsendte brev, så lad mig komme med mine egne kommentarer hertil:

 • Vi går vel alle ind for den grønne omstilling, så det er der ikke noget nyt i!
 • Et ønske om, strømmen landføres i Skagen ligner mest af alt et Fata Morgana!
 • En bekymring om den visuelle påvirkning af udsigten ligner da en kovending, da man i august sidste år sagde ja tak til vindmøller umiddelbart ud for Skagen Sønderstrand!

I stedet vil jeg anbefale, man straks tager kontakt til Andreas Karhula Lauridsen / European Energy. European Energy var nemlig interesseret i at etablere den famøse vindmøllepark ud for Skagen Sønderstrand.

Som lægmand har jeg lavet lidt inspirationsarbejde omkring det naturlige ved at anlægge en havbaseret vindmøllepark tilsvarende den svenske. Blot på den danske side af territorialgrænsen. Disse fordele kan tilegnes et sådant forslag:

 • Meget forbedret forsyningssikkerhed i både Sverige og Danmark ved at koble energikilderne sammen.
 • Landføringskablerne skal være dimensioneret til at transmittere energien fra begge energiarealer på begge sider af territorialgrænsen.
 • Måske også anvendelig for vandkrafttransmission ved vindstille?
 • En naturlig landføring af strømmen i både Skagen og Sverige
 • Etablering af et landkabel fra Skagen til Bratten fordelerstation
 • Strømforsyning for hele Frederikshavn Kommune inkluderet Recycling City

Dette indlæg og oplæg er ment som en inspiration for Frederikshavn Kommune og Frederikshavn Byråd og må frit bruges (og gerne bruges), hvis det enkelte byrådsmedlem ser ideerne i mit indlæg.

Jeg går selvfølgelig også ind for grøn omstilling. Den er nødvendig, men lad os også tage hensyn til omgivelserne. Svenskerne har taget teten, så lad os følge efter i et samarbejde over landegrænser til gavn for begge parter.

Med venlig og optimistisk hilsen

Jens Ove Bagterp

OPDATERET med svar fra Borgmesteren:

Svar til Jens Ove Bagterp:

 

Tak for dit indlæg om havbaseret vindmøllepark. Inspiration til Frederikshavn Byråd. 

Hvis der kan skabes direkte elforbindelser mellem Sverige og Danmark gennem Skagen, vil det medvirke til sikring af vores interne strøm og udbygning af virksomhederne mv. i hele Nordjylland.

Så vi tager forslaget med, og jeg tænker, vi med fordel kan kontakte et af de store selskaber og måske staten omkring muligheden.

Tak for forslaget.

Byrådet arbejder kontinuerligt med muligheden for Vedvarende Energi (VE) i vores område, så vi kan fremme udviklingen via vigtig infrastruktur som VE. 

2 kommentarer til “Læserbrev: Inspiration for Frederikshavn Byråd OPD.” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Læserbrev: Inspiration for Frederikshavn Byråd OPD.”

 • Well done mister Bagterp. Same problems are well known here in Holland. However, last week a windmillpark is active, about fourth kilometer from the Dutch shore.
  Lots of succes with this marvellous idea!
  Wim Lekx, Koudekerk, the Netherlands.

 • Jens Ove Bagterp

  Kære borgmester Birgit Hansen.
  Mange tak for dine anerkendende ord til min inspiration for Byrådet. Det varmer langt ind i hjertet, og det er bestemt ikke hverdagskost for en borger i kommunen. Især ikke, når afsenderen er bosiddende i Skagen.
  Jeg håber inspirationen en dag ud i fremtiden realiseret til gavn for både Skagen, vores kommune og måske Nordjylland. Tak.

  Til gengæld synes jeg, du skulle have undladt bemærkningerne omkring Byrådets arbejde omkring vedvarende energi. Her sprænger man karakterskalaen. Desværre igennem bunden!
  Den opmærksomme læser har sikkert allerede gennemskuet, min inspiration allerede var tilgængelig i august 2022 – ganske vist ikke visualiseret. Den korteste afstand mellem 2 punkter er også denne gang en omvej.
  Måske svenskerne har læst med på SkagensAvis!

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læserbrev: Inspiration for Frederikshavn Byråd OPD.' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger