Den fattige fiskers hus på Svallerbakken. (foto: Hans Nielsen, Lokalhistorisk Arkiv Skagen).
Den tapre matros fra Vesterby
4. april 2024 - kl. 9:35 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
– og andre næsten sandfærdige skrøner.
Den 21. juli 1850 fandt en træfning sted i bugten ved Neustadt mellem den tyske kanonbåd ”von der Tann” og det danske hjuldampskib ”Hekla”. Et bombeskud gik gennem ”Hekla”s side, og det blev fatalt for halvbefaren matros nr. 48 Richardt Richardtsen, der befandt sig ved den agterste kanon. Han blev hårdt såret bragt til lazarettet i Sønderborg, hvor han døde den 28. juli. Den nat hørte hans mor i Skagen, at der blev banket på ruden i familiens beskedne bolig. Der var ingen, da hun kiggede ud, og så var hun klar over, at de måtte vente dårligt nyt fra fronten.
Richardt blev 24 år gammel. Han havde syv søskende, hvoraf de tre dog døde som ganske små, og alle var de efterkommere af den engelske sømand, Richard Frith, der skyllede i land efter en stranding i midten af 1700-tallet. En uægteskabelig alliance mellem Frith og Margrethe Jacobsdatter satte gang i produktionen af et stort antal piger og drenge med efternavnet Richardtsen.
Jens Mølbak Richardsen er en af dem, og han har ved flere lejligheder i skrift og tale berettet om slægtens særprægede personligheder. Sin egen barndom og opvækst i ganske jævne kår i Skagens Vesterby, hvor sengehalmen var levende af mus, primussen spruttede og vinterstormene piskede mod ruden, har han også en helt klar erindring om.
Jens Mølbak blev uddannet i Skagens Bank, men tog så lærereksamen og var i mange år viceskoleinspektør i Hvidovre – dog lå Skagen bestandig i blodet på ham.
Han er lige blevet 90, men stadig ”as fit as a fiddle”, og torsdag den 18. april kl. 19 i Salen på Kulturhus Kappelborg vil han lukke op for posen og ryste næsten sandfærdige skrøner ud om Vesterby og Richardsen-slægten. Det risikerer at blive ganske underholdende.
Skagen Lokalhistoriske Forening er arrangør, baren vil være åben og der er gratis adgang for alle.
5 kommentarer til “Den tapre matros fra Vesterby” under annoncerne.
Tak, Jens. 🙂
Det er en meget sjov diskussion. Den rette version er, at forfaderen den Engelske sømand Hed Richard – uden t – herefter er der “lusket” et t ind i navnene sikkert fordi præsten skriver forkert i kirkebogen, og så fortsættes der med et t indtil min bedstefar Andreas Richardsen bliver dødt, da opdages fejlen, derefter er der ikke t mere i navnene.
Alt kan jo læses som man vil..men hænger mig lidt i at der til sidst står..baren vil være åben og der er gratis adgang for alle..menes der mon fri bar..blot et lille hmm herfra.
Da Andreas Richardsen – født juleaften 1869 – blev døbt forsvandt t i Richardsen.
Hans far, Tønnes Richardtsen og alle Richardtsener før ham var med t.
Således også den omtalte Richardt Richardtsen der døde i 1850.
Meget spændende. Blot lige en lille rettelse. Vores efternavn staves Richardsen uden “t”. 🙂
Med venlig hilsen Kent Richardsen