En fugl på Anholt er bedre end 10 i Skagen

En fugl på Anholt er bedre end 10 i Skagen

31. maj 2011 - kl. 10:05 - af

Bag denne lidt pudsige overskrift gemmer sig en sjov historie. I Lørdags blev Karsten Mose kontaktet af 2 ornitologer Andreas Bruun og Sune Jensen som befandt sig på Grenen.

Årsagen var at der var blevet observeret en meget sjælden fugl (det er en vestlig bjergløvsanger) på Anholt som de 2 ornitologer (birder) endnu ikke havde set, og da Anholt som bekendt er ret øde beliggende mellem Sverige og Danmark, ville de gerne have Karsten til at flyve dem derover.

Karsten Mose var med på ideen og kl. 06.30 søndag morgen lettede han med de to birder fra Sindal Lufthavn med kurs mod Anholt hvor de landede kl. 07.00. Efter en kort cykeltur fra flyvepladsen til et skovområde ved Anholt havn blev fuglen observeret efter ca. 20 minutter. Fuglen, der ikke er større end end bogfinke, sad og hyggede sig i trætoppene sammen med bogfinker, musvitter, gråspurve m.v. tilsyneladende ganske upåvirket af fejlnavigationen på ca. 2000 km, da fuglen normalt ikke kommer længere nordpå end Spanien og Sydfrankrig. Sidst der var mulighed for offentlig observering af fuglen i Danmark var for 21 år siden.

De 2 birder er begge med i klub 400 (mindst 400 observerede arter), og ligger begge blandt de 10 personer der har set flest fuglearter i Danmark. Der er hård konkurrence i toppen af gruppen hvor Jørgen Munck (Munken) og Rolf Christensen fra Skagen ligger på 1. og 2. pladsen med omkring 420 arter.

Straks efter observering af fuglen blev der sendt en SMS rundt til samtlige birder med besked om fundet. Denne information er normal gentlemanship blandt birder, som dog dybest set håber at fuglen er fløjet inden det lykkes konkurrenterne at observere fuglen. Det varede derfor ikke længe før telefonerne glødede ved Anholt-færgens billetkontor i Grenå, da der var mange der gerne vil have denne fugl i logbogen.

Et par timer senere landede de 2 birder i Sindal Lufthavn hvor champagnepropperne sprang straks efter landingen. Det er en stor dag at få endnu en art i hus. Normalt observerer man højst en til to nye arter om året når man er i klub 400.

I Sindal blev de 2 birder modtaget af filmmanden Christian Jepsen, som er ved at lave en dokumentarudsendelse for DR2 om dette specielle fuglemiljø. Udsendelsen har Rolf Christensen og ”Munken” som centrale figurer , og Christian Jepsen har tilbragt en del tid sammen med Rolf i Skagens smukke natur. Udsendelsen forventes at blive sendt ultimo 2011/primo 2012.

Fotos: Karsten Mose

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'En fugl på Anholt er bedre end 10 i Skagen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger