
Begravelse om bord…
11. august 2011 - kl. 0:56 - af Michael Egelund (WebRedaktĂžr)
… En spĂŠndende detalje i Drachmanns Hus. I atelieret i Drachmanns Hus hĂŠnger et brudstykke af et oliemaleri, formodentlig fra Ă©t af forarbejderne til Stavangermaleren Carl Sundt-Hansens berĂžmte maleri âEn begravelse om bordâ fra 1890, der i dag kan ses pĂ„ Nasjonalgalleriet i Oslo.
Carl Frederik Sundt-Hansen (1841-1907) var en god bekendt af Holger Drachmann, og i 1895 malede de i fĂŠllesskab det store skilderi âHavets datterâ, der viser en havfrue i strandkanten, mens et skib i horisonten er i havsnĂžd. Aftalen var, at Sundt-Hansen skulle tage sig af kvindeskikkelsen, og Drachmann skulle, som den drevne marinemaler han var, sĂžrge for himmel og hav.
Billedet var tiltĂŠnkt Drachmanns mĂŠcen, forlagsboghandler Jacob Hegel, men det hang dog stadig i 1906 i atelieret i kunstnerboligen Pax i Skagen.
âEn begravelse om bordâ er Sundt-Hansens hovedvĂŠrk, og det blev malet medens han boede i KĂžbenhavn. I haven byggede han et skibsdĂŠk, hvorpĂ„ han anbragte norske sĂžfolk, sĂ„ det hele kunne blive sĂ„ realistisk som muligt.
Det er skibets kaptajn, der er dÞd, og den medsejlende hustru stÄr som sÞrgende enke ved kisten, der er svÞbt i det svensk-norske unionsflag.
Der er en fortÊttet stemning af sorg og Êngstelse i billedet, hvor besÊtningen, som bestÄr af folk fra mange nationer og i forskellige aldre, giver et spejlbillede af verden pÄ landjorden.
Mange, der besĂžger Nasjonalgalleriet i Oslo, bliver stĂŠrkt grebet af det fĂžlelsesladede maleri. SĂ„dan gik det ogsĂ„ Holger Drachmann, som i 1896 i Illustreret Familiejournal fik offentliggjort digtet âEn begravelse om bordâ. Her forestiller Drachmann sig, at det er den gule feber, der raser i skibsbesĂŠtningen, som nu forknyt venter pĂ„ hvem der bliver det nĂŠste offer. Digtets femte vers beskriver meget godt stemningen i billedet:
Der var ej kareter, ej orgelspil â
en kreds af vejrbidte mÊnd sÄ til,
og hvermand tĂŠnkte: i morgen den dag
ja, hvem skal sÄ smykkes med skibets flag?
Neger, mulat og de gamle fyre,
der slider for brĂždet og sejler for hyre,
de unge, der sejler for lyst endnu â
alle tĂŠnkte de: jeg eller du?
Og som nĂŠvnt kan man i Drachmanns Hus se en lille stump af det store, berĂžmte maleri.
En kommentar til “Begravelse om bord…” under annoncerne.
Interessant er, at Holger Drachmanns digt med dagens Þjne er gÄr over stregen pga. den manglende politiske korrekthed. Han bruger ordet neger. Men det skal naturligvis forstÄs ud fra hans samtid. Gul feber og skÞrbug var dengang frygtede sygdomme. Det er skÞrbug ikke lÊngere, da man ved, at c-vitamin forebygger sygdommen. Derimod kan gul feber ifÞlger http://www.sundhedslex.dk/gul-feber.htm stadig ikke behandles. Det handler i hÞj grad om at undgÄ mygstik. Gul feber krÊver desvÊrre stadig mange dÞdsfald, omend nutidens danske turister ikke er sÞmÊnd.