Flere slipper for indlæggelse
15. juni 2013 - kl. 12:55 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Frederikshavn Kommunes hjemmepleje er nu rustet til at forbygge mange indlæggelser, og borgere med en kronisk lunge-, hjerte- eller kredsløbssygdom, har mulighed for at kunne blive behandlet hjemme.
Tirsdag den 18. får 85 sygeplejerske overrakt uddannelsesbeviser, som afslutning på et målrettet uddannelsesforløb for alle Frederikshavn Kommunes hjemmesygeplejersker.
Afslutningen af sygeplejerskernes uddannelse markeres med et temamøde, hvor de sammen med regionsrådsformand Ulla Astman og lokalpolitikere mødes med repræsentanter fra Sygehus Vendsyssel og de praktiserende læger. Sammen vil de tage et ”Kig ind i fremtidens hjemmepleje og drøfte fremtidens udfordringer i det, der, betegnes som Det nære Sundhedsvæsen. ”Borgerne kan på denne måde være trygge. Sygeplejerskerne i Frederikshavn Kommunes hjemmepleje ved, hvordan de kan forebygge, behandle, genoptræne og give pleje, så mange borgere fremover ikke behøver at blive indlagt på sygehuset”, fortæller udvalgsformand Peter E. Nielsen, der både kan se en stor menneskelig gevinst og samtidig kan kommunen udnytte sine ressourcer på en bedre måde.
”I hjemmeplejen er vores mål at hjælpe borgeren til at genvinde og bibeholde funktionsevnen og dermed forudsætningen for at have en god hverdag”, fortæller centerchef Jytte Thøgersen, Center for Sundhed og Ældre. ”Det gør vi, fordi vi tror på, at alle borgere uanset alder, har et stort ønske om at kunne klare sig selv og selv bestemme over deres liv. En lang række tabte færdigheder kan generhverves, selv med en kronisk sygdom, hvis man får en målrettet hjælp og træning”, pointerer Jytte Thøgersen.
Et eksempel kunne være en ældre dame på 75, som kom hjem fra sygehuset i februar efter at have fået konstateret ”rygerlunger”. Hun havde døjet med vejrtrækningen gennem længere tid. Specielt synes hun, at det var blevet værre efter hendes mand døde i 2007, og de daglige gøremål var efterhånden blevet vanskeligere for hende at overkomme. Det med rengøringen blev ikke rigtigt til noget, og hun kom ikke så meget ud længere. Hun havde aldrig fået taget et kørekort, for det var jo så nemt, når manden kørte. Hun var derfor nødt til at bruge cyklen eller gå, hvis hun skulle købe ind. Men her kneb det med at få vejret, og hun blev bange.
Den ældre dame havde altid været glad for sin have, og haven var kendt på vejen, hvor naboerne ofte kiggede ind til en lille snak. Den tid var desværre forbi, for hun turde ikke gå ud i haven, hvis der blev problemer med vejrtrækningen. Det betød, at kontakten til naboerne næsten var forsvundet.
Da den ældre dame kom hjem fra sygehuset fik hun massiv hjælp fra hjemmeplejen, hvor man sammen med hende satte mål for, hvilke opgaver hun gerne selv vil kunne klare, og hvad de kunne gøre for at hun igen fik trygheden og kontakten til naboerne tilbage.
I dag klarer hun sig med hjælp til de mest fysisk krævende opgaver, og hun får besøg af hjemmesygeplejersken, der følger sygdomsudviklingen. Den ældre dame ved, at hun kan få mere hjælp, hvis hendes sygdom forværres, og hun kan altid tilkalde hjælp fra sygeplejersken, frem for som tidligere at ringe til vagtlægen og blive indlagt endnu en gang. Livskvaliteten er på denne måde steget igen, og hun nyder i fulde drag, at hun igen kan så meget selv.
”Plejepersonalet er uddannet til at støtte borgeren i ”selv at kunne”, at opspore sygdomstegn og til at hjælpe borgere med kroniske sygdomme. Ud over lunge-, hjerte- og kredsløbssygdomme kan hjælpen også tilbydes borgere med psykisk sygdom eller misbrug”, slutter Jytte Thøgersen..
Ud over Frederikshavn Kommunes 85 sygeplejersker har 6 sygeplejersker fra Læsø Kommune deltaget i uddannelsen.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Flere slipper for indlæggelse' til en bekendt