Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

20. august 2015 - kl. 7:24 - af

SkagensAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhængig analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

 

Seneste uge bød på en række skuffende tal for udviklingen i dansk økonomi. Tallene indikerer, at dansk økonomi – målt ved BNP-vækst – kan være skrumpet i 2. kvartal. Det officielle BNP-tal for 2. kvartal udkommer først 31. august, men vi har allerede fået en stribe tal, der indikerer, at tallet vil vise et fald.

Således viste tal for samhandlen med udlandet fra Danmarks Statistik, at vareeksporten faldt med 2,1 % fra 1. kvartal til 2. kvartal. Ydermere faldt eksporten af tjenester med 3,5 % i samme periode. Når eksporten af varer og tjenester falder, betyder det, at der generelt produceres færre varer til salg i udlandet, og faldet vil dermed være med til at trække den samlede, økonomiske aktivitet for 2. kvartal ned.

Dette skal ses i sammenhæng med de tallene for dankortomsætningen, der ligeledes har været meget svag i 2. kvartal. Dankortomsætningen giver en indikation om udviklingen i danskernes generelle privatforbrug, og den svage dankortomsætning indikerer derfor, at der ligeledes kan have været et fald i danskernes privatforbrug i 2. kvartal. Hvis dette er tilfældet, betyder det, at sandsynligheden for, at dansk økonomi er faldet i aktivitet i 2. kvartal er øget væsentligt, da privatforbruget fylder ca. halvdelen af den samlede produktion i Danmark. De svage tendenser for såvel eksporten og privatforbruget er skidt nyt for dansk økonomi.

På trods af disse halvdystre nyheder, er der dog også grunde til at være optimistisk på dansk økonomis vegne. Den omtalte dankortomsætning tog f.eks. gevaldig revanche i juli, hvor den steg med 6,9 % i forhold til juni. Denne kraftige stigning kan altså indikere, at det noget svage 2. kvartal var en enlig svale, og at den underliggende vækst i privatforbruget er positiv. Det viser dog også, at opsvinget ikke er stærkt, og at vi altså ikke skal forvente noget decideret økonomisk boom foreløbig. Desuden giver tallene for den økonomiske vækst i euroområdet anledning til optimisme. Således var den økonomiske aktivitet i 2. kvartal 1,2 % højere end samme periode sidste år. Selvom dette ikke er prangende, er det dog positivt, at aktiviteten i euroområdet er stigende, idet langt størstedelen af dansk eksport går til de europæiske lande. Når det går bedre i disse lande, kan vi derfor forvente, at de vil købe flere danske varer, og dette er altså gode tegn for også dansk økonomi. Sidste uges tal for lønvæksten giver også anledning til optimisme. Således steg timefortjenesten på det private arbejdsmarked med 2,1 % i 2. kvartal sammenlignet med samme periode året før, mens forbrugerpriserne kun steg med 0,6 % i samme periode. Dette betyder altså, at danske forbrugere har fået forøget deres købemuligheder. Dette er godt nyt for dansk økonomi, idet stigende indkomster som regel leder til stigende forbrug. Sammenholder vi dette med de stigende boligpriser og beskæftigelse, så har danskerne altså fået væsentligt mere luft i økonomien, og vi regner derfor også med, at privatforbruget kan være med til at løfte dansk økonomi i andet halvår.

 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger