Romantikkens musik i Folkeuniversitetet
8. april 2019 - kl. 9:36 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Folkeuniversitetet i Skagen fortsætter rækken af foredrag om musikkens historie. Vi er nået til perioden ca. 1815-1850. Strømninger i 1700-tallet som f.eks. pietismen, og filosoffer som Rousseau og Kant bidrager til udviklingen af det romantiske verdensbillede, hvis grundlæggende træk er splittelse i ånd og materie.
Det romantiske menneske lider under det ufuldkomne praktiske liv og længes mod harmonien i åndens verden. Længslen er ofte genstandsløs, og med sin mangel på materiel substans virker musikken som en åbenbaring af den rene ånd. Musikken bliver derfor romantikerens foretrukne kunstart. Komponisterne sætter digternes forfinede værker i musik.
Det romantiske verdensbillede finder vi også i Webers opera Jægerbruden og i Chopins og Mendelsohns klaverstykker med poetiske titler som Nocturne og Lied ohne Worte. Fra Tyskland breder romantikken sig til hele Europa, ikke mindst til Danmark, hvor den bliver til den periode i kulturhistorien vi kender som Guldalderen. Musikhistoriker Jan Mygind vil igen – med mange eksempler – indføre os i en spændende verden af vellyd.
Det foregår i aften, mandag den 8. april, kl. 16.30-18.15 i Kulturhus Kappelborg. Pris kr. 100,- ved indgangen. Mobilepay kan benyttes på stedet.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Romantikkens musik i Folkeuniversitetet' til en bekendt